Platformaška vlast u FBiH se hvali isplatom 13. mirovine

Nema novca ni za 12 mirovina, a Federalna vlada se hvali da je isplatila čak 13

UMIROVLJENICI mirovine veće za 25 kn
Foto: import
25.09.2014.
u 08:42

U "Državi za čovjeka" broj nezaposlenih je porastao za više od 20 tisuća, svaki dan je otkaze dobilo čak 480 radnika

Nije federalna Vlada kroz dvostruko povećanje mirovina od po pet posto osigurala, kako se hvale, “isplatu 13. mirovine umirovljenicima”, već je svojim potezima dovela do stanja da Zavod MIO FBiH neće moći redovito isplaćivati novac umirovljenicima do kraja ove proračunske godine.

Uzimanje tuđih zasluga

Iako su jučer na sjednici Vlade utemeljili tzv. monitoring tim koji će pratiti je li moguće na temelju prikupljenih financijskih sredstava još jednom povećati mirovinu, to će prema tvrdnjama čelnih ljudi Zavoda MIO FBiH teško biti ostvariv cilj do kraja ove, a i iduće godine.

Za bilo kakvo povećanje mirovina potrebno je napraviti radikalna poboljšanja u ukupnom gospodarskom sektoru koji bi pokrenuo zaposlenost, a time i veću uplatu financijskih sredstava na račun mirovinskog fonda. Iako se aktualna platformaška Vlada, zbog dobivanja predizbronih bodova, hvali kako je odmah na početku svog mandata 2011. godine povećala mirovine za pet posto, to uopće nije njihova zasluga. Do prvog minimalnog povećanja mirovina došlo je zbog činjenice da su se u Fondu MIO FBiH povećale naplate doprinosa. Odluka o povećanju bila je sušta formalnost koju je samo protokolirala aktualna federalna Vlada na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem. Drugo povećanje mirovina od pet posto koje se dogodilo početkom ove godine jeste zasluga sadašnje vlasti, ali je to povećanje narušilo kontinuitet u redovitoj isplati mirovina, koje sad kasne po nekoliko dana. Kako bi ovo drugo povećanje bilo ostvarivo, a mirovinski fond nadomjestiti poslovao, trebalo je namiriti 90 milijuna maraka nedostajućih sredstava. Planirano je da se taj iznos dijelom nadomjesti od prodaje imovine u vlasništvu Fonda MIO FBiH, no taj plan je u potpunosti propao, a imovina se i dalje prodaje. Dio od spomenutog iznosa trebao je biti akumuliran kroz različite novčane transfere, prije svega od Zavoda za zapošljavanje, a dio novca se trebao nadomjestiti od sredstava koja bi stigla kroz primjenu Zakonu o konsolidaciji rudnika i ostatak bi se osigurao općim rastom stope zaposlenosti.

Upitna isplata mirovina

Kako nijedna od ove tri spomenute stavke nije realizirana od federalne Vlade, koja se u predizbornoj kampanji hvali svojim uspjesima, pitanje je na koji način će se uopće održati redovita isplata uvećanih mirovina. Zbog nedostatka novca za mirovine morali su dio kredita Međunarodnog monetarnog fond (MMF) rebalansom proračuna usmjeriti upravo za tu namjenu. Umjesto zabrinutosti, sadašnja vlast se hvali kako postoji mnogo stvari po kojima će po dobrom građani Federacije BiH spominjati Vladu Nermina Nikšića. Umirovljenici, osobito. Nikšićeva Vlada FBiH je jedina koja je u svome mandatu, koji je trajao tri godine, dva puta za po pet posto povećala mirovine najugroženijoj kategoriji našega društva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije