Što trebamo:
Za test:
1/2 šalice ulja
1 kiselo vrhnje
1 bijeli jogurt
4 cijela jaja
1 šalica mlijeka
3 šalice polu grubog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Kora limuna
Za posipanje
80 g maslaca
80 g granuliranog šećera
200 g poluoštrog brašna
Borovnice (količina po ukusu)
Kako ćemo dalje?
1) Priprema tijesta: U većoj zdjeli pomiješajte puter, pavlaku, bijeli jogurt, jaja i mlijeko. Postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, vanilin šećerom i limunovom koricom. Sve dobro izmiješajte u glatko tijesto.
2) Pripremite crumble: u manjoj posudi otopite maslac, dodajte griz šećer i poluokrubno brašno. Miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne raspadati. Zatim ostaviti sa strane i ohladiti.
3) Sastavljanje torte: Smjesu izliti u podmazan i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno pospite borovnice i po njima rasporedite pripremljene mrvice.
4) Pečenje: Pecite koru u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 30 minuta, dok mrvica ne porumeni i testo za kolače ne izađe čisto.
Zaključak
Pita od mrvica od borovnice odličan je način da iskoristite sezonsko voće i napravite nešto posebno za svoje najdraže. Ovaj desert ne samo da je prekrasan, već je njegov okus zaista božanstven. Uživajte u pečenju i razveselite svoje nepce ovom ukusnom slasticom, piše Babalu.