potrebno žurno donošenje niza zakona

Nema nikakvog napretka, BiH nije ispunila čak šest od 14 prioriteta, EU očekuje zaokret

22.02.2021.
u 18:00

U čak šest oblasti od 14 prioriteta BiH nije ostvarila nikakav napredak prema Europskoj uniji, a što je uvjet kako bi dobila kandidacijski status s Europskom unijom, navedeno je u informaciji koju su nedavno dobili članovi Vijeća ministara BiH. Ponajprije se to odnosi na izradu i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU-a, piše piše Večernji list BiH.

Napredak je potpuno izostao i u kriteriju 6 vezanom za unaprjeđenje funkcioniranja pravosuđa kroz usvajanje novih zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV) i sudovima BiH sukladno europskim standardima. “Između ostalog, Komisija očekuje od vlasti da usvoje netom navedene zakone, žurno uspostave sustav provjere imovinskih kartica sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, usvoje novu strategiju reforme sektora pravosuđa”, stoji u preporukama.

Nije bilo napretka ni u oblasti dvaju prioriteta o borbi protiv organiziranog kriminala i upravljanja migracijama i azilom

Zaštititi novinare

Komisija očekuje, između ostalog, da vlasti usvoje zakon o sprječavanju sukoba interesa na državnoj razini i dovrše pravni okvir o zaštiti zviždača, usvoje antikorupcijsku strategiju i akcijski plan na državnoj razini, uspostave nacionalnu kontaktnu točku za suradnju s Europolom te usvoje akcijski plan za provedbu strategije nadzora nad opojnim drogama, prevencije i suzbijanja zloporabe opojnih droga za razdoblje 2018. - 2023.

Vlasti BiH propustile su ispuniti i očekivanja iz prioriteta iz točke 11 vezanog za osiguranje povoljnog okružja za civilno društvo, posebno vezano za usklađivanje s europskim standardima o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja. Bez ikakva napretka BiH je i u prioritetu broj 12 o jamčenju slobode izražavanja i medija i zaštiti novinara te financijskoj održivosti sustava javnog emitiranja.

“Od vlasti se očekuje da osiguraju zaštitu novinara i sustavno institucionalno praćenje prijetnji i nasilja nad njima, financijsku održivost i političku neovisnost javnih emitera, usklade entitetsko zakonodavstvo s državnim Zakonom o javnom RTV sustavu te usvoje zakone o transparentnosti vlasništva nad medijima i kriterije za javno oglašavanje”, navodi se. Određeni napredak ostvaren je u oblasti reformi izbornog zakonodavstva vezano za preporuke OESS-a i preporuke Venecijanske komisije.

Smrtna kazna u RS-u

Iskorak je zabilježen za osiguranje pravilnog funkcioniranja Parlamentarnog odbora BiH za stabilizaciju i pridruživanje jer je usvojen poslovnik o radu. Unatoč optimističnim najavama, još uvijek ograničen i nedovoljan napredak postignut je za okončanje važnih koraka u reformi javne uprave osiguranjem profesionalne i depolitizirane državne službe i koordiniranog pristupa u izradi politika u cijeloj zemlji. Pozdravljeno je i ukidanje smrtne kazne u RS-u te da se prestanu podjele u obrazovanju, navodi se u informaciji. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?