Crnadak:

Nema mogućnosti za ukidanje viza za Kosovo, moguće lakše procedure

Crnadak
17.05.2016.
u 12:17

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da BiH nije priznala Kosovo i da ovo vijeće ministara i ovaj saziv Predsjedništva BiH neće to imati na dnevnom redu do kraja svojih mandata.

- Ali, naše opredjeljenje jeste da život treba da teče dalje i mi smo zato pokazali spremnost da razgovaramo o tome da se uvedu određene lakše procedure za dobijanje vize - kazao je ministar Crnadak, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s viznim režimom s Kosovom.

Po njegovim riječima, postignut je jedan dogovor putem Europske komisije, s obzirom na to da ne postoje direktne diplomatske veze, o tome da se na ekspertskom nivou utvrdi točno što bi to bilo.

- Međutim, već u dva navrata je prolongiran taj sastanak na zahtjev druge strane. Očekujem da će biti određenih razgovora  o tome i da ćemo dobiti nešto jednostavniju proceduru - naveo je ministar Crnadak.

Naglasio je da, po važećoj proceduri, još ministar vanjskih poslova potpisuje i odobrava pojedinačno svaku vizu za ljude s Kosova.

- Ali, isto tako, treba da znate da u prošloj godini nijedan zahtjev nije odbijen. Svako tko je podnio zahtjev da dođe, dobio je vizu i došao. Nažalost, u ovom trenutku nema mogućnosti za razmatranje ukidanja viza, ali neka vrsta olakšavanja procedure jeste moguća - zaključio je ministar Crnadak.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije