Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nema jedinstvenog stava Komisije o 25. studenog, Danu državnosti BiH

06. ožujka 2017. u 12:21 0 komentara 50 prikaza
dsfsd

 Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu zastupnika iz Narodne skupštine Republike Srpske (Radovan Višković i dr.) za ocjenu ustavnosti članova 1., 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. studenog Danom državnosti BiH.

Nakon rasprave usvojen je zaključak da Komisija nije uspjela doći do jedinstvenog stava o ovom pitanju.    

Član Komisije Lazar Prodanović je tijekom diskusije predlagao da se Komisija izjasni da je zahtjev podnesen u skladu s Ustavom BiH u smislu apelacije od ovlaštenih osoba.

Predsjedatelj Komisije Damir Arnaut je  rekao da ukoliko Ustavnopravna komisija ili bilo koje tijelo van Ustavnog suda zauzme stav o tome da li je zahtjev podnesen od ovlaštenog predlagača ili bilo šta slično „mi ulazimo u dopustivost samog predmeta“.

- Mi nemamo kapacitet niti ovlasti da odlučujemo o dopustivosti. Ustavni sud je taj koji će u svojoj odluci odlučivati, između ostalog, i o tome da li je zahtjev podnesen od ovlaštenih predlagača, tako da taj prijedlog zaključka ne mogu podržati - istaknuo je Arnaut.  

Sugerirao je da Ustavni sud obavijeste da je Komisija razmatrala zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje i da, „ili da nema jedinstven stav ili da ostavlja Ustavnom sudu BiH da donese odluku o ovom pitanju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima“.    

Član Komisije Šefik Džaferović je istaknuo da je njegov stav o ovom pitanju potpuno jasan, navodeći da je „ovo nešto što je po svim elementima neprihvatljivo, odnosno nije prihvatljivo ni po jednom elementu“.

Naveo je da je 25. studenog Dan državnosti, državni praznik BiH, po zakonu koji se primjenjuje po osnovu kontinuiteta pravnih propisa, naglašavajući da tu za njega nema nikakve dileme.

- Ovaj zahtjev koji dolazi od zastupnika iz Narodne skupštine RS-a treba biti odbijen. To je moj stav i moje mišljenje - istakao je Džaferović.

Nakon diskusije zaključeno je da Komisija nije uspjela doći do jedinstvenog stava o ovom pitanju.    

Zastupnici skupštinske većine u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP) početkom prosinca prošle godine uputili su Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti triju članova zakona o proglašenju 25. studenog, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković je tada u izjavi novinarima ustvrdio da je taj praznik diskiminirajući za Srbe i da su oni njime stavljeni u podređeni položaj.

Ustavnopravna komisija je utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, do dostavljanja mišljenja zakonodavnopravnog odjela na korigirani tekst Vijeća ministara BiH.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.