dujmović za danas zakazala sjednicu kluba srba u skupštini hnž-u

Nema formiranja vlasti dok se ne izabere dopredsjedatelj iz reda Srba u HN županiji

15.04.2019.
u 11:00

 

Zastupnica u Skupštini HNŽ-a Zora Dujmović za danas je zakazala nastavak sjednice Kluba Srba koji čine ona i zastupnica Vesna Saradžić. Dujmović je predložila dnevni red po kojem bi trebalo izabrati predsjednika Kluba te utvrditi prijedlog za mjesto predsjedatelja ili zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ-a. Podsjetimo, proces konstituiranja Skupštine HNŽ-a nije dovršen jer između zastupnica Dujmović i Saradžić nije bilo kompromisa o tome koja će od njih dvije biti zamjenica predsjedatelja Skupštine HNŽ-a. S obzirom na to da se vlast ne može formirati bez zastupnika HDZ-a BiH iz kojeg dolazi Zora Dujmovića, te s obzirom na to da je SDP najavio kako će biti u oporbi iduće četiri godine, logično bi bilo da mjesto oko kojeg se spore dvije zastupnice pripadne Zori Dujmović.

Namjere SDP-a

Ali SDP ima neki drugi plan. Njihova želja je da uzmu mjesta koja pripadaju strankama u vlasti, a zatim se četiri godine predstavljaju kao oporbena stranka. - To je nešto što oni provode već godinama, ali to im neće biti moguće u ovome mandatu. S obzirom na to da su oni najavili da će biti u oporbi, onda je logično da zastupnica Dujmović bude izabrana za zamjenicu predsjedatelja Skupštine HNŽ-a - rekli su za Večernji list u HDZ-u BiH. Čak su poručili kako bi ovo pitanje u cijelosti moglo blokirati proces uspostave vlasti u ovoj županiji. - SDP inzistiranjem na izboru Saradžić namjerno blokira proces uspostave vlasti u HNŽ-u. Mi poručujemo kako neće biti izbora nove županijske Vlade dok se ne riješi pitanje izbora zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda - jasno su poručili naši sugovornici iz HDZ-a BiH. Inače, matrica tzv. građanskih stranaka već godinama je zauzimanje pozicija koje pripadaju Srbima i Hrvatima u Federaciji BiH uz istodobni ostanak u oporbi. Saradžić je i u prošlom mandatu obnašala dužnost zamjenice predsjedatelja Skupštine HNŽ-a iako je SDP bio u oporbi.

Stav HDZ-a

HDZ BiH je ovaj put odlučio kako takav scenarij neće dopustiti te želi jasno razgraničiti tko su stranke vladajuće većine, a tko je oporba. Ako SDP ostane uporan u izboru Saradžić za mjesto zamjenice predsjedatelja, možda se to može shvatiti i kao znak dijela ove stranke da sudjeluje u budućoj županijskoj vlasti. Naime, SDP u HNŽ-u došao je do točke raskola jer dio stranke želi ostati u oporbi, a drugi dio želi participirati u vlasti s HDZ-om BiH i SDA. Potvrda općeg kaosa među SDP-ovcima u HNŽ-u je odlazak predsjednika Županijskog odbora stranke Zorana Mikulića na mjesto savjetnika Željka Komšića, što vjerojatno znači i njegov kraj na ovoj stranačkoj dužnosti. S druge strane, HDZ BiH još je jednom pozvao na završetak procesa konstituiranja vlasti u HNŽ-u, odgovorno ponašanje prema stanovnicima ove županije i ubrzanje rada institucija kako bi se došlo do promjena koje bi trebale poboljšati uvjete života i rada u ovoj županiji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?