Ni u FBiH ni na državnoj razini

Nema dogovora stranaka oko ključnih stvari, sve se blokira

05.07.2017.
u 10:00

Unatoč svakodnevnoj aktivnosti institucija i dužnosnika, kriza funkcioniranja vlasti na svim razinama u BiH i dalje traje.
Vijeće ministara i Vlada Federacije redovito zasjedaju, ali uočljivo je kako krupnih reformskih odluka nema, piše Večernji list BiH. 
Tako će vjerojatno biti i u idućem razdoblju jer nema znakova da je došlo do približavanja stavova još uvijek aktualnih koalicijskih partnera o bilo kojem pitanju.

Nema povjerenja

Zakazane su uskoro i redovite sjednice parlamentarnih domova, ali teško je očekivati i tu bilo kakav iskorak. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zasjedat će danas, a na dnevnom redu nema ni jednog zakonskog prijedloga iza kojeg stoji Vijeće ministara. Dom naroda zasjedao je 30. lipnja, ali i uz opsežan i sadržajan dnevni red, malo je toga usvojeno. Na državnoj razini čeka se dogovor o trošarinama i Izbornom zakonu, ali i javnom RTV servisu, izmjenama Kaznenog zakona i brojnim drugim temama gdje do izražaja dolaze nacionalne, entitetske ili stranačke razlike i interesi. Iako je do izbora ostalo još više od godinu dana, jasno je kako smo uvelike u predizbornoj kampanji i da mnoge stranke kalkuliraju kada treba donijeti neku odluku u institucijama vlasti. Slična je situacija i na federalnoj razini, gdje odavno nema međusobnog povjerenja među koalicijskim partnerima, što se demonstrira na primjeru zakona o šumama, mirovinskom i invalidskom osiguranju, igrama na sreću... Oba doma entitetskog Parlamenta trebala bi zasjedati u srpnju, ali što će razmatrati, teško je reći. Vlada Federacije BiH formalno nije u krizi jer se sjednice redovito održavaju, ali uočljiv je zastoj u provedbi Reformske agende koja je svojevrsni program rada federalne vlasti u ovom mandatu.

Blokade i čekanja

Špekulacije o bilo kakvoj prekompoziciji vlasti godinu dana pred izbore zvuče nerealno, ali ono što bi moglo biti rješenje je okupljanje parlamentarnih većina oko reformskih mjera koje su u općem interesu. Da dosadašnje parlamentarne većine zapravo više nema, potvrdio je nedavno i član državnog Predsjedništva i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
- Ne možemo se dogovoriti o ključnim stvarima koje bi trebale biti žila kucavica investicijskog zamaha, primjerice, trošarinama kada je u pitanju izgradnja cesta. Oko toga su se SDS i SDA podijelili. Nakon toga je pozivan drugi partner SNSD da pomaže. Zagovaram da u ostatku mandata držimo ovo malo partnerstva koje imamo kako bismo proveli ključne planove iz Reformske agende. Teško možete objasniti obećanja o 100.000 radnih mjesta ili investicije u autoceste, energetiku, a imate potpuni zastoj. U Parlamentu padaju zakoni o šumama, MIO-u... Sve se blokira.
Ako se pokaže povjerenje, sve obveze koje stoje ispred nas mogu se okončati u mjesec i pol dana, naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno u intervjuu za naš list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?