sastanak u sarajevu

Nema dogovora oko izbornog zakona, razgovori se nastavljaju u četvrtak

Fena
05.06.2018.
u 11:49

Predstavnici međunarodne zajednice su nakon današnjeg sastanka s liderima bh. stranaka, u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, poručili da još uvijek predstoji dosta posla, ali da ohrabruju političare da nastave s pregovorima. Konkretnih rješenja nema, a razgovori bi trebali biti nastavljeni u četvrtak, piše Klix.ba. 

O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bh. parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Europske unije i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Šef Delegacije Europske unije Lars-Gunnar Wigemark kazao je da su nastavili s konkretnijim pristupom za koji je uvjeren da će omogućiti provedbu izbornih rezultata.

"Kako provesti odluku Ustavnog suda u vezi s izborom izaslanika u Dom naroda? Na to se trebaju fokusirati politički lideri, još uvijek je dosta posla. Važno je nastaviti raditi u narednim danima, vremena nema. To je, naravno, nešto što je bitno i u kontekstu vladavine prava, pa i provedbe izbora", kazao je Wigemark.

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst ponovila je da je ovo dio proces konzultacija s fokusom na izbore u oktobru te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.

Prenijela je poruku iz Brisela koji želi vidjeti BiH snažno na putu ka Europskoj uniji, ali i pronalazak rješenja. Ističe da je još mnogo posla i zadataka, no tvrdi da su danas vidjeli spremnost za pronalazak rješenja i jasnu svijest o preuzimanju odgovornosti za naredne korake.

Vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer kazao je da je danas bio dobar sastanak koji je bio u pravom duhu političkog približavanja rješenju.

Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack kazala je da ohrabruju političke lidere da dođu do rješenja, ali da, za koje god se rješenje odluče, mora biti rješenje Bosne i Hercegovine. 

Lideri bh. političkih stranaka su nakon sastanka poručili da je na ovom sastanku, kao i dosad, svatko iznosio svoje argumente već ranije ponavljane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije