Predsjedništvo BiH

Nema dogovora o prilagodbi SSP-a, ne postoji konsenzus

Predsjednistvo BiH
27.06.2016.
u 19:28

Predsjedništvo BiH danas je primilo k znanju izvješće o procesu pregovora o prilagodbi SSP-a koji je ranije usvojilo Vijeće ministara BiH.
Ipak, kako je ranije i najavljeno, Predsjedništvo BiH nije se izjašnjavalo o ovom izvješću jer ne postoji konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva iz RS-a, ranije je zatražio da se o SSP-u izjasni i entitetska vlada sukladno mehanizmu koordinacije na putu BiH ka EU. Entitetske vlasti RS-a jučer su odbile adaptirani SSP. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović ranije je rekao kako se neće ići na preglasavanje i da će se o ovom, ali i svim drugim pitanjima, tražiti konsenzus.

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici razmatralo je drugi važan dokument. Naime, Predsjedništvo BiH je prihvatilo usuglašena poglavlja radne verzije dokumenta Pregled obrane i utvrdilo smjernice za daljnji nastavak i završetak rada na ovom dokumentu.

Usvajanje Pregleda obrane ključni je preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP-a).

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon sjednice da danas usvojene smjernice predviđaju neka pojednostavljenja u logistici i strukturi Oružanih snaga BiH i mehanizme koji će ih učiniti još više interoperabilnim s NATO-om, piše Klix. 

"Izdvajanja za Oružane snage će rasti s porastom BDP-a nakon što bude aktiviran Akcijsk plan za članstvo. Mi ćemo prihvatiti da se Oružane snage zadrže na ovoj razini, a to je 9.200 aktivnih vojnika, dok će rezerva biti 4.600", rekao je Izetbegović i dodao da će se ići na knjiženje 57 lokacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?