Naslovnica Vijesti

Nekontrolirana sječa šume i divlji deponiji

06. prosinca 2018. u 19:00 0 komentara 136 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Na području općine Žepče ne postoje industrijski kapaciteti koji bi utjecali na zagađenje zraka te su kao glavni izvori njegova zagađenja prepoznate male kotlovnice i individualna ložišta u kućanstvima, automobilski ispušni plinovi i divlji deponiji.

Suglasnost za koncesije

Najveće zagađenje uzrokuju upravo zastarjeli i energetski neučinkoviti sustavi grijanja stambenog, poslovnog i javnog prostora kao i korištenje električne energije na energetski neučinkovit način. Ova konstatacija vrijedi, kako za sektor stanovanja tako i za gospodarsku i javnu administraciju. Problem deponija Trebetović i velikog broja ostalih odlagališta otpada je postojanje zagađenja od deponijskog plina zbog nepostojanja tehničkih, tehnoloških i organizacijskih mjera kojima bi se onemogućila njegova emisija. Kada je, pak, riječ o stanju vode, u ovoj je općini protekle, 2017. godine, na Pepelarskoj rijeci izgrađena protočna mHE Pepelari čiji se strojarski dio nalazi na području Žepča dok je brana na području općine Zenica. Općinsko vijeće Žepče je, na zahtjev tvrtke “Greta Energy” iz Toronta, izdalo suglasnost na dodjelu koncesija za izgradnju protočnih minihidrocentrala na lokacijama Begov Han i Želeća snage 12 megawata te Globarice snage 18 megawata. Imenovalo je i povjerenstvo za koncesije koja će uime Općine voditi brigu o obvezujućim zakonskim odredbama. Općina Žepče raspolaže sa značajnim brojem izvorišta pitke vode. Izvorišta Ravna rijeka, Mala rijeka i Ograjina nalaze se sjeverozapadno od Žepča iznad mjesta Papratnica, a izvori Bukovik, Jakovac i Izvor III su locirani jugoistočno od grada. Desna strana rijeke Bosne u Žepču ima više izvora pitke vode od lijeve strane. Utvrđene su zone sanitarne zaštite izvorišta vode za piće Ravna rijeka, Mala rijeka, Ograjina, zatim izvori Bukovik, Jakovac i Izvor III s kojih se obavlja opskrba vodom za piće potrošača na području ove općine. Kao što je navedeno, kada je riječ o stanju komunalne infrastrukture i usluga, na području općine, u prvome redu u njezinim ruralnim područjima, nisu primjereno riješeni problemi otpadnih voda, odnosno nema uspostavljenog sustava za odvodnju otpadnih voda, oborinske i fekalne kanalizacije. One se odlažu sustavima septičkih jama ili se izravno ispuštaju u vodotoke. Glavni zagađivači izvorišta pitke vode su divlji deponiji i nekontrolirana sječa šume. No, unatoč tome, vodotok i izvorišta pitke vode nisu ugroženi te se procjenjuje da lokalni vodni resursi nisu ugroženi i da je kakvoća vode relativno dobra, navodi se u Strategiji razvoja općine Žepče od 2018. do 2027.

Sadni materijal

Šume se prostiru na čak 62 posto žepačkog teritorija. Šumama upravlja Šumsko gospodarsko društvo ZDŽ Zavidovići, RJ Šumarija Žepče, koja ima 16 djelatnika. Žepče ima i rasadnik “Lugovi” koji se prostire na 19 hektara, a formiran je 1992. godine. U njemu stalnih 10 zaposlenika proizvode sadnice drvenastih vrsta za pošumljavanje površina te ukrasni sadni materijal. S mogućim kapacitetom proizvodnje šumskoga sadnog materijala od oko 4,000.000 jedinki, spada u najveće objekte ovoga tipa u BiH i jedan od najsuvremenijih šumskih rasadnika u regiji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.