Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Neizvjesna nabavka knjižica za bh. putovnice

03. veljače 2017. u 16:56 0 komentara 1 prikaza
putovnice

Nabavka knjižica za putovnice za građane BiH, čije okončanje je bilo planirano najkasnije do 21. ožujka ove godine do kada je na snazi okvirni sporazum sa sadašnjim dobavljačem, neće biti završena. Ishod ovakvog stanja ozbiljno dovodi u pitanje izdavanje putovnica nakon ovog datuma, priopćeno je iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). 

IDDEEA je već dva puta raspisivala natječaj za nabavku ovih obrazaca, ali su oni oba puta poništeni nakon što je Ured za razmatarnje žalbi BiH (URŽ) uvažio žalbe jednog od ponuđača zbog prigovora o ograničenoj konkurentnosti.

Informacija o prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguravanja knjižica za putovnice za građane Bosne i Hercegovine bila je razmatrana 18. siječnja na 88. sjednici Vijeća ministara BiH i donesen je zaključak da menadžment IDDEEA-e, uvažavajući preporuke URŽ-a, obnovi procedure i Vijeće ministara informira o načinu rješavanja pitanja problematike tiskanja knjižica za putpovnice, a sve u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Menadžment IDDEEA-e je, postupajući po zaključku Vijeća ministara BiH, u proteklom razdoblju razmotrio sve mogućnosti te je zaključeno da ne postoji rješenje koje bi bilo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima jer trenutno važeći okvirni sporazum, koji je zaključen 2014. godine, ne ostavlja mogućnost za produženje ugovora čime su institucije Bosne i Hercegovine stavljene u položaj ovisan o sadašnjem dobavljaču.

Preporuke URŽ-a će kod ponovnog raspisivanja natječaja biti u potpunosti ispoštovane, ali je sad već izvjesno da se nabavka ne može okončati do 21. ožujka ove godine te je hitno potrebno naći rješenje kako građani nakon nakon ovog datuma ne bi bili uskraćeni za pravo na putovnicu. 

S obzirom da je IDDEEA iscrpila sve zakonske mogućnosti za prevazilaženje ove situacije, Vijeću ministara BiH je danas upućena Informacija o poduzetim aktivnostima na prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguravanja knjižica za putovnice za građane Bosne i Hercegovine sa prijedlogom da ovo tijelo Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku uputi prijedlog za izmjenu, odnosno dopunu Zakona o javnim nabavkama. Očekujemo da će se Vijeće ministara aktivno uključiti u rješavanje situacije jer se radi o pitanju od općeg interesa za Bosnu i Hercegovinu, ističe se u priopćenju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.