Naslovnica Vijesti

Negativan izvještaj Komisije o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH

14. lipnja 2016. u 11:43 0 komentara 152 prikaza
dom naroda

 Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas,  drugi put, utvrdila negativan izvještaj o usuglašenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koje je predložio predsjedatelj Kluba srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović.

Komisija je za predložene zakone utvrdila usuglašenost s Ustavom BiH, ali ne i s pravnim sistemom BiH tako da će Domu dostaviti negativan izvještaj.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, između ostalog, predviđa da strane sudije u Ustavnom sudu budu zamijenjene domaćim, a Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na jednoj od prethodnih sjednica nije prihvatio ranije dato negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlozima ovih zakona, te su tada vraćeni Komisiji da ih ponovno razmotri i sačini novo mišljenje.

Sredoje Nović je nakon sjednice Komisije kazao novinarima da i dalje misli da postoji ustavni osnov i za jedan i drugi zakon.

- Čini mi se da nema, prije svega, političke volje da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se regulisalo pitanje učešća stranih sudija u Ustavnom sudu - dodaje Nović.

Smatra da nijedna institucija u BiH "ne treba da u svom sastavu ima bilo koga iz inostranstva“.

- To je potpuno potcjenjivanje domaće pameti. Sve dok budemo mislili da nam neko treba da donese u korpi rješenja izvana, mislim da BiH neće imati hrabrosti da krene korak naprijed - istaknuo je Nović.

Ustavnopravna komisija Doma naroda je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložio delegat Mario Karamatić, a koji predviđa brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 2018. godine.

Podržan je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložio delegat Mario Karamatić i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, dok ne bude dostavljeno mišljenje Vijeća ministara o predloženim zakonima.   

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.