Slađan Bevanda

Nedostaje nam 270 policijskih te 65 državnih službenika

08.01.2018.
u 11:00

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda za Večernji list govori o alarmantnom stanju u tom ministarstvu, posljedicama nepostojanja Policijskog odbora, nedostatku djelatnika, prvenstveno policajaca... Objašnjava i zašto sve češće policijske akcije djeluju kao sportski ribolov s obzirom na to da kriminalci već za koji sat budu na slobodi.

Zbog najave usvajanja novog Zakona o MIO, veliki broj policijskih službenika podnio je zahtjev za mirovinu. Kakvo je stanje u MUP-u HNŽ-a? Koliko vam nedostaje policijskih službenika, a koliko drugih djelatnika?

- Iznimno izražen problem nedostatka policijskih službenika dodatno usložnjava i najava usvajanja novog Zakona o MIO. Naime, prema nekim izračunima i procjenama policijskih službenika, mirovina bi, prema novom Zakonu o MIO, bila značajno niža od one obračunate prema starom zakonu. Zbog toga većina policijskih službenika upisuje posebni (ratni) staž u dvostrukom trajanju te na taj način stječe uvjete za umirovljenje. Prema važećoj sistematizaciji radnih mjesta MUP-a, na dan 31. prosinca 2017. ukupno je nedostajalo 270 policijskih službenika te 65 državnih službenika i namještenika.

Što je razlog tolikoga nedostatka?

- Sva ova radna mjesta ispražnjena su uglavnom prirodnim odljevom, odlaskom u mirovinu. Nažalost, dulji niz godina iz raznih razloga nisu se raspisivali natječaji za prijem na prazna radna mjesta, tako da je sada stanje doista alarmantno jer nedostaje gotovo jedna trećina operativnoga sastava Uprave policije (30,2%). Sve ustrojbene jedinice MUP-a osjećaju taj problem, a naravno da sve to ima izravni utjecaj i na ukupno sigurnosno stanje u županiji zbog nedovoljne pokrivenosti sigurnosno ugroženih područja i ostvarivanja planiranih preventivnih aktivnosti.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?