bh. meterolog

Nedim Sladić otkriva: Utorak će biti jedan od najkišovitijih dana

kiša, kišobran
Dubravka Petric/PIXSELL
26.11.2023.
u 19:46

U utorak očekujemo novi val padalina uvjetovan premještanjem ciklonalnog polja preko sjevernog dijela Balkanskog poluotoka, a s obzirom na postavku atmosferske hladne fronte koja se premješta na jugoistok, a okomit na položaj mlazne struje preko središnjeg i južnog dijela Bosne i Hercegovine, očekuje se jači upper forcing mehanizam, objavio je bh. meterolog Nedim Sladić.

- Upper forcing mehanizam produbljuje visinsku dolinu, a procesi iznad i ispod djeluju u opoziciji – drugim riječima, fronta kao da udara u zid dok ga ne probije – želi se pomjeriti na jugoistok, ali je mlazna struja, snažna vrpca vjetrova na visini, usporava u toj zamisli, što generira sporopokretne i uske linije nestabilnosti. Mehanizam djeluje i na prisilnije spuštanje hladnijeg zraka prema podlozi koje pojačava ohlađivanje zraka, kondenziranje i intenzitet padalina, naveo je, prenosi N1.

- Posljedično, intenzivnijih padalina bit će u središnjim i jugozapadnim područjima Bosne te u Hercegovini, što bi bilo dovoljno da po trenutnim izračunima prognoznih modela, Sarajevo prebaci cifru od 200 litara po kvadratnom metru i svrsta se u red tri najkišovitija studena otkako postoje mjerenja, napisao je Sladić.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?