hoće li otjerati turiste

Nedavno je spojen most iznad Neretve koji otvara nove perspektive, ali i probleme

most u Počitelju
PIXSELL
09.07.2023.
u 21:00

Prosvjednici koji su "protjerali" most iznad Počitelja sada strahuju da bi im ta odluka mogla posve otjerati turiste i život

U srednjovjekovnom gradiću Počitelju, smještenom uz magistralnu prometnicu M-17 nedaleko od Čapljine, i ponedjeljak je redoviti radni dan. Veliki broj gostiju, turista u prolazu iz Dubrovnika prema Mostaru i obrnuto zaustavlja se zaviriti u biser uokviren u kamenoj školjci, piše Večernji list BiH.

Ništa ne remeti njihov redoviti ritam, čak ni građevinski radovi na ogromnom mostu koji je odnedavna spojio dvije obale Neretve sjevernije od ovoga gradića, ali i rad teških strojeva koji na padinama brda grade pristupni dio autoceste koja bi ovaj dio trebala povezati s Dalmatinom u Hrvatskoj iz smjera Zvirića prema Bijači.

Otegla se izgradnja

Uz uobičajeni pozdrav i pitanje smetaju li im radovi na autocesti, jedan od trgovaca suvenirima u Počitelju počinje razgovor kako vjerojatno ne bi ni svratili tu da je autocesta izgrađena. Zabrinuto vrti glavom kako bi se stvari od sljedeće godine mogle dramatično promijeniti za ovo mjesto kada im autocesta "odvuče" goste. A samo prije nekoliko godina mještani su potaknuti s nekoliko uglednika praktički sebi presudili kada su pobunom prekrižili prijedlog koji je most smjestio nedaleko od Počitelja, a time i značajno poskupili cijeli projekt.

Naime, starim prijedlogom, koji je zbog te pobune i propao, a izradio ga je Institut graditeljstva Hrvatske (IGH), bilo je predviđeno da se doslovno tik uz stari grad Počitelj na autocesti izgradi odmorište s kojega bi se moglo doći do njegova središta. Naime, to bi se moglo napraviti, a da se ne isključuje s autoceste. A slično je rješenje bilo ponuđeno u tom slučaju kao u onom odmorišta Krke na autocesti kod Skradina u Hrvatskoj. Sadašnjom pak trasom autoceste, čija je jedna dionica prema Mostaru izgrađena još prošle godine, ali još dugo neće uopće biti u funkciji, znatno će biti kompliciranije doći do Počitelja. To će putnici ipak moći napraviti, ali nakon što vozilom iziđu na naplatnim kućicama te siđu na prometnicu M-17 te se vrate prema Počitelju.

Uz to treba reći kako je varijanta ranijeg mosta bila dvostruko jeftinija nego što je to slučaj sa sadašnjim "impresivnim" izdanjem vrijednim 28 milijuna eura. Na kraju nitko neće odgovarati za novonastalu situaciju, a koja bi mogla dramatično promijeniti upravo sudbinu malenoga hercegovačkog mjesta. Upravo zbog prijepora gradnja toga dijela autoceste na paneuropskom koridoru Vc otegla se punih deset godina. U međuvremenu je novac koji je bio predviđen za tu namjenu preusmjeren s većinski hrvatskih područja u BiH. Novi most kod Počitelja, protiv kojega su nekada prosvjedovali, nedavno je u potpunosti spojen nestvarno se izvijajući iznad Neretve i plodne doline. Jedan je od najviših u regiji s nevjerojatnih gotovo 100 metara, a dugačak je gotovo kilometar. Prema ranijim planovima, trebao je biti završen u ožujku 2022., no kako je došlo do zakašnjenja, cijeli će proces trajati.

Penali izvođaču

Zbog toga je Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH pokrenulo naplatu penala izvođaču - kinesko-azerbajdžanskom konzorciju. Očekuje se da bi radovi na mostu, ali i cijeloj dionici trebali biti gotovi sljedeće godine. Iz Autocesta Federacije BiH najavili su da bi u ovoj godini mogla početi izgradnja i dijela autoceste od petlje Mostar sjever do Bune, dugačka oko 30 kilometara. Dio od Bune do graničnog prijelaza Bijača činit će i most Počitelj. Kada bude izgrađen taj dio dionice, broj kilometara na autocesti na koridoru Vc iznosit će više od 150. Do sada je u taj kapitalni infrastrukturni projekt investirano 2,65 milijardi maraka, a u tijeku je provedba projekata vrijednih 1,9 milijardi maraka za 60 kilometara autoceste. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije