Bukvarević s predstavnicima MMF-a

Neće se umanjivati dostignuti obim sredstava za branitelje

09.05.2018.
u 13:09

Federalni ministar za pitanja branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je danas s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o tijeku, statusu i stadiju revizije prava iz oblasti braniteljsko - invalidske zaštite, kao i o pitanjima reforme izdvajanja za branitelja. 

Ministar je upoznao predstavnike MMF-a o opredjeljenju Ministarstva i Vlade Federacije BiH da se dostignuti obim sredstava neće umanjivati u narednih pet godina i da će sredstva koja ostanu neutrošena biti preraspoređena za rješavanje statusnih pitanja braniteljskih kategorija.

Bukvarević je istaknuo da na razini Federacije BiH postoje četiri zakona o pravima branitelja i deset zakona na razini županija, priopćio je Ured Vlade FBiH.

Napomenuo je da je Zakon o pravima razvojačenih branitelja stavljen van snage 2010. godine, te da je Nacrt novog zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji u parlamentarnoj proceduri izražavajući nadu hoće li on stupiti na snagu 1. siječnja 2019.godine.

Ministar Bukvarević iznio je podatke da je do 31. ožujka pregledano 138.865 od 141.055 predmeta predviđenih za pregled i iz prava izvedeno 6.620 korisnika, a prava su umanjena za 7.577 korisnika, dodajući da je preostalo pregledati još 2.190 predmeta.

Planirano je da prva faza revizije bude završena u rujnu 2018. godine, a druga faza polovinom naredne godine. U trećoj fazi revizije, do sada je pregledano 41.467 predmeta i uglavnom je riječ o osobnim invalidninama.

Bukvarević je također napomenuo da je izvršenje proračuna na poziciji naknada za osobne i obiteljske invalidnine 97,07 posto, a da se analizom prvog tromjesečja ove godinu procjenjuje da će ovo ministarstvo biti u mogućnosti ispoštovati obveze za ovu godinu, priopćeno je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?