Senad Softić

Neće biti rasta kamata na kredite u eurima

euri
29.06.2016.
u 08:58

Izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi imati utjecaj na zadržavanje referentnih kamatnih stopa na niskim razinama i u narednom razdoblju te se ne očekuje da će u bankarskom sektoru BiH doći do rasta kamatnih stopa - rekao je Softić

Bosna i Hercegovina ne bi trebala pretrpjeti značajne negativne posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije, kazao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

- Usprkos velikim turbulencijama na svjetskom financijskom tržištu, u ovom trenutku ne očekuju se bilo kakvi neposredni negativni efekti na financijsku stabilnost BiH, prije svega na stabilnost bankarskog sektora Stabilnost valutnog odbora, kao monetarne strategije CBBiH, nijednog trenutka nije dovedena u pitanje i CBBiH nastavlja s njegovom provedbom. S makroekonomskog stanovišta, BiH bi mogla trpjeti određene negativne efekte po osnovu Brexita u mjeri u kojoj sve turbulencije budu dovele do usporavanja gospodarskog rasta u eurozoni - rekao je za „Dnevni avaz" Softić.

S obzirom na to da se Velika Britanija ne može svrstati u kategoriju naših značajnih vanjskotrgovinskih partnera, smatra on, ne očekuju se značajniji izravni negativni utjecaji po osnovu pada gospodarske aktivnosti u toj zemlji.

Upitan može li se očekivati rast kamata na kredite u eurima, kazao je da su kao rezultat pada kamatnih stopa na međunarodnim financijskim tržištima i nastojanja da se ostvari veći tržišni udio, banke posljednjih godina postepeno snižavale aktivne kamatne stope.

- Trend pada aktivnih kamatnih stopa iz prethodnih godina bio je nastavljen i u 2015. godini. Izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi imati utjecaj na zadržavanje referentnih kamatnih stopa na niskim razinama i u narednom razdoblju te se ne očekuje da će i u bankarskom sektoru BiH doći do rasta kamatnih stopa - rekao je Softić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije