Intervju: Dragan Čović

Neće biti kompromisa oko dvije stvari: Jedna je država BiH, a druga pozicija hrvatskog naroda

Dragan Čović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
17.11.2014.
u 09:20

Nakon osam godina BiH je konačno dobila člana Predsjedništva kojeg su izabrali Hrvati. Čović danas s Izetbegovićem i Ivanićem preuzima dužnost

Hrvati u BiH danas dobivaju novog člana Predsjedništva. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, danas preuzima dužnost zajedno s bošnjačkim članom Bakirom Izetbegovićem i srpskim Mladenom Ivanićem. U povodu toga dao je ekskluzivni intervju za “Večernji list” u kojem govori o planovima, prvim potezima, hrvatskom pitanju u BiH, odnosima sa susjedima...

Večernji list: Danas u Predsjedništvu BiH preuzimate dužnost hrvatskog člana Predsjedništva. Koje su vaše prve poruke?
Nakon osam godina hrvatski narod u BiH dobio je prigodu izabrati i imati legitimnog i legalnog hrvatskog člana Predsjedništva. To otvara mogućnost traženja konačnog rješenja jednakopravnosti tri naroda u BiH, kao i za prezentiranje stavova o BiH u kojima će biti jasno artikulirani i interesi hrvatskog naroda.

Večernji list: Vraćate se na mjesto s kojeg vas je smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown 2005. Kako s ove distance gledate na ta događanja?
Iako neću reći da je taj trenutak o bilo čemu odlučivao, ipak od tada stvari u BiH idu pogrešnim putem. U posljednjih deset godina ništa se dobro nije dogodilo za BiH, posebice za Federaciju. Pokušavalo se nametanjem i revizijom Daytonskog sporazuma riješiti krizu u BiH. Nažalost, većina promjena i odluka bila je na štetu hrvatskog naroda. Željelo se u Federaciji razvlastiti Hrvate s tendencijom gašenja županija.

Večernji list: Mislite li da je nametanje rješenja i danas moguće u BiH?
Vjerujem da je vrijeme nametanja odluka iza nas. Svi oni koji žele dobro BiH, shvatili su da to moraju raditi legitimni predstavnici triju naroda, izabrani na izborima. Činjenica da je visoki predstavnik nedavno poništio sve odluke o smjenama, jasna je poruka da je prošlo vrijeme korištenja bonnskih ovlasti OHR-a.

Večernji list: Poljuljana je vjera u institucije BiH pa i u Predsjedništvo. Kako to promijeniti?
Mi, članovi Predsjedništva BiH, morat ćemo znati istinski predstavljati BiH kao svoju domovinu, bez obzira na to što će neke politike ili političari misliti drukčije. Probleme treba rješavati kompromisom, a ne isključivošću.

Večernji list: U čemu, ipak, neće biti kompromisa?
Oko dvije stvari: jedna je država BiH, a druga je pozicija hrvatskog naroda. Uostalom, čuvajući poziciju i jednakopravnost hrvatskog naroda, izravno čuvamo BiH. O svemu drugome možemo se dogovoriti.

Večernji list: Možete li biti konkretniji, kako riješiti hrvatsko pitanje u BiH?
Međunarodna zajednica uvidjela je da Hrvati u BiH nisu ravnopravni. Upravo je naša najveća pobjeda u tome što smo uspjeli hrvatsko pitanje u BiH internacionalizirati. Tako će nam biti lakše boriti se za donošenje novoga Ustava i Izbornog zakona. BiH treba biti uređena kao federacija s nekoliko federalnih jedinica, sa Sarajevom kao distriktom. Kada ovo govorim, naglašavam da mi ne želimo crtati granice. Jer, za nas je jedina karta BiH i njezine međunarodno priznate granice. Želimo samo dobiti Ustav i Izborni zakon koji će osiguravati da nitko ne može drugome birati predstavnike.

Večernji list: Na čemu ćete posebno inzistirati?
U kampanji smo predstavili program. Sadrži sedam točaka, nazvan je „Hrvatski odgovor“. Sve točke dotiču ključne teme u BiH: ustavne promjene, izborni zakon, Domovinski rat, gospodarsku održivost, socijalnu politika i zdravstvo, jezik, kulturu, nacionalni identitet, pravnu državu i borbu protiv korupcije te EU, NATO integracije. Ovaj program je osnova svih razgovora i ovo su naši principi. Na temelju njih pregovaramo oko vlasti i tražimo kompromis. Uvjeren sam da ćemo neke od njih prije, neke poslije pokrenuti u ovom četverogodišnjem mandatu.

Večernji list: Rekli ste da ćete kao novi član Predsjedništva BiH među prvima posjetiti Bruxelles, Vatikan, Zagreb. Zašto?
Da, jedan od mojih prvih posjeta treba biti našim susjedima. To je Zagreb. Iz dva razloga. Jedan je jer je to Hrvatska, drugi jer je to EU. Upravo je to put, preko Zagreba do Bruxellesa. Napravit ćemo isto tako i plan posjeta Srbiji, Crnoj Gori... Bruxelles ćemo posjetiti do kraja godine. Ono što mene osobno i politički obvezuje je posjet Vatikanu.

Večernji list: Kakvi su odnosi BiH i Vatikana?
Davno smo potpisali sporazume sa Svetom Stolicom, ali oni se ni izbliza nisu proveli. Tražit ćemo rješenja kako se može brzo realizirati njihova provedba.

Večernji list: Proteklog tjedna bili ste s Josipovićem, Milanovićem, Lekom, Karamarkom. S tih sastanaka poslana je poruka: europska budućnost i potreba da BiH ima stabilnu vlast. Kakav je vaš odnos s dužnosnicima u RH?
S njima sam u posljednje dvije ili tri godine imao na desetke susreta. Tim razgovorima utjecali smo na izgradnju kvalitetnih i dobrih odnosa između BiH i RH. U takvom kontekstu rješavamo i poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Večernji list: Oči javnosti bile su uprte u prekjučerašnji sastanak HDZ-a i SDA. Rezultirao je dogovorom o vlasti u FBiH i županijama. Što to znači?
Mi kao pobjednici unutar hrvatskog korpusa sa SDA kao izbornim pobjednikom kod bošnjačkog naroda precizno smo definirali partnerstvo sudjelovanja u vlasti na svim razinama. SDA ima svoje koalicijske partnere, mi imamo svoje. Siguran sam da ćemo možda već sutra na razgovorima u zgradi Predsjedništva u Sarajevu dogovoriti program i dinamiku kako uspostaviti vlast. Barem kada je u pitanju Federacija BiH. Jedna od poruka koju smo ja i Izetbegović poslali je kako nećemo dozvoliti da to bude prepreka u nastojanju da napravimo vlast ondje gdje je moguće. Da se počnu rješavati ključna životna pitanja.

Večernji list: Mnogi spočitavaju partnerstvo HDZ-a i SNSD-a, vas i Dodika? Stvorena je percepcija da štitite jedan drugog. Je li to tako?
Mnogi su naš korektan odnos prepoznali kao strateško partnerstvo. Mi smo provodili sve što smo se dogovorili. Za potrebe raznih politika naša suradnja je često stavljana u neke druge kontekste. Ali to je BiH. Nastojim nemati političkog protivnika među kolegama. Pokušavam ne uvrijediti nikoga bez obzira na to što sam ja doživljavao. Ali nije kod svih bilo tako. Volio bih da i s drugim liderima imam odnos kakav imam s Dodikom. Zašto bih bio u boljim odnosima s Dodikom nego s Bosićem, Ivanićem, Tadićem ili Izetbegovićem, Radončićem, Komšićem... Svi imamo interese i političku misiju. Ali ako nam je zajednički interes BiH, ne vidim razlog zašto ne bismo radili zajedno.

Večernji list: Mislite li da će novi savez u FBiH predvođen HDZ – SDA relaksirati odnose između Hrvata i Bošnjaka u budućnosti?
Prije dvije godine predlagao sam SDA da napravimo strateško partnerstvo. Sada nismo ni blizu njega, razgovaramo o tome kako četiri godine biti zajedno na vlasti i otkloniti neka pitanja. Bio bih sretan da smo dogovorili sve prije izbora. Ovo partnerstvo nema alternative. Uspjet ćemo ako budemo iskreni. Krajnje je vrijeme da izgradimo iskreno povjerenje između Hrvata i Bošnjaka i da to ozračje prenesemo i na BiH.

Ostatak intervjua čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Komentara 10

PA
pacijent
18:34 17.11.2014.

sto pojedinci koji stalno tresu protiv hdz i covica na tihoj vatri gore jer se dogodilo da hrvati biraju svoje sto smeta posebno cimbeniku rosi parku brodarevcu i ostalim sejdima bajramovicima

SO
Special_one
12:51 17.11.2014.

Odmjeren, decentan i samouvjeren - baš kakav treba bit jedan legalni i legitimni predsjednik. Samo naprijed gosp. Čoviću, BiH je i naša država, a s Federalnom jedinicom ćemo imati sigurnost u svojoj državi jer nas određeni rušitelji ove države žele zauvijek maknuti s tisućljetnih ognjišta.

DU
Deleted user
14:39 17.11.2014.

Nekakav zajednicki rad sa Izetbegovicen i Sejdom je nemoguc. Cocicu bi najbolje bilo da skupa sa Bajom sto prije rastoci BiH. Nikakav treci entitet, nikakova posebna izborna jedinica, samo rastocena bih je dobra BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije