Goran Čerkez

Neće biti dobro ako se u jesen uđe s ovakvom dinamikom širenja zaraze, moguće strože mjere

17.07.2020.
u 20:55

Neće biti dobro ako u jesen uđemo s ovakvom dinamikom širenja zaraze, moguće strože mjere

Na cijelom području Federcije BiH danas je proglašeno stanje epidemije, i to ne ponovno nego prvi put od izbijanja pandemije izazvane koronavirusom, kaže Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

- Na sjednici Vlade FBiH, održane 2. srpnja, a na osnovu zahtjeva Sarajevske, Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije, te pozitivnog stava Federalnog zavoda za javno zdravstvo, a na osnovu epidemiološke situacije, krenulo se u proglašenje epidemije. Nakon toga došla je suglasnost od ministarstava financija i pravde, te Ureda za zakonodavstvo FBiH. Prethodno Federalno ministarstvo zdravlja dalo je suglasnost Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji da proglase epidemiju, ali oni to do danas nisu uradili – kaže Čerkez, piše Faktor. 

Navodi kako su se za ovaj potez odlučili zbog trenutne epidemiološke situacije na području većeg bh. entiteta.

- Proglašenjem epidemije nitko ne treba biti u panici, nego poštivati mjere koje su na snazi, kako bismo svi olaškali život sebi, a onda i zdravstvenom sustavu koji funkcionira u otežanim uvjetima, s obzirom na svakodnevni veliki priliv zaraženih pacijenata. Moram reći kako je naš zdravstveni sustav preopterećen i umoran i toga svi trebamo biti svjesni – istaknuo je Čerkez.

Naglašava kako odluka o proglašenju epidemije u ovom trenutku nema nikakvog izravnog utjecaja na stanovništvo.

- Smatramo da su mjere koje su na snazi adekvatne kako bi se spriječilo širenje virusa, ali ih treba strogo primjenjivati. U tom kontekstu pozivamo županijske vlade da uključe inspekcije i ministarstva unutarnjih poslova u nadzor nad provođenje tih mjera. Nismo ni za kakve prisile nego za jednostavno poštivanje preporuka, jer neće biti dobro ako u jesen uđemo s ovakvom dinamikom širenja zaraze koju trenutno imamo. S druge strane, proglašenje epidemije ima implikacije na brzinu procesa donošenja odluka u suradnji s drugim relevantnim ministarstvima i organizacijama, ali ima i mogućnost mobiliziranja sredstava ukoliko se ukaže potreba za borbu sa COVID-19 - objašnjava Čerkez.

To kaže ne isključuje nabavku medicinske zaštitne opreme s razine županija. 

- Podsjetimo, Vlada FBiH do sada je odvojila značajna sredstva županijama i institucijama za nabavku medicinske opreme, što bi ustvari trebao biti zadatak svih, a ne samo Federacije BiH - navodi.

Iako se u ovom trenutku ne razmatra uvođenje bilo kakvih novih mjera ili vraćanje starih, Čerkez dodaje kako to nije isključeno ukoliko se i dalje bude pogoršavala epidemiološka situacija.

- Mjere koje smo mi donijeli, a to je obvezno nošenje maski i distanca od dva metra, mnoge susjedne države tek sada uvode. Dakle, hajdemo poštivati ono što je na snazi. Hajdemo nositi maske u gradskom prijevozu i tržnim centrima. Naravno, ukoliko se situaciju narednom razdoblju drastično promjeni, nećemo se libiti vratiti i neke mjere koje su bile na snazi prethodnih mjeseci. Pratimo preporuke epidemiologa i oni će dati konačnu riječ – zaključio je Čerkez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije