promo tekst

Ne postoji zdravo pušenje duhana, ali postoji bolja alternativa

pušenje
17.01.2019.
u 11:38

Sa novom godinom dolaze i nove odluke i obećanja samom sebi da ćemo biti zdraviji, više voljeti jedni druge, a jedna od Top 10 odluka je i „prestati pušiti“. Statistike govore da samo 5% novogodišnjih odluka preživi prvi mjesec. Bez obzira koliko sebi govorimo da je zdravo prestati pušiti, da ćemo imati višestruke koristi, i mi i naša sredina, opet posežemo za cigaretom. Postoji li manje štetna alternativa? 
Mnogi naučni radnici smatraju da postoji. Šta to znači? Koja je alternativa klasičnom pušenju? 
Statistike pokazuju da se broj pušača globalno ne smanjuje bez obzira na sve moguće zabrane sa kojima se konzumenti cigareta suočavaju. Isključivo za te uporne pušače, koji ne žele i ne mogu prestati pušiti postoje proizvodi smanjenog rizika, koji mogu postati glavno sredstvo u borbi za javno zdravlje. 
Vođena ovom idejom, Philip Morris International, najveća duhanska kompanija u svijetu, počela je pre više od deset godina, uz veliku pomoć naučne zajednice, da radi na budućnosti bez duhanskog dima. IQOS je uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan, generišući pritom 90-95 posto niži nivo štetnih i potencijalno opasnih materija u odnosu na duhanski dim i ne dovodi do pasivnog pušenja. Stotine vrhunskih naučnika radilo je na razvijanju upravo takvog jednog uređaja, kako bi odgovorili na rastuću potrebu pušača da vode računa o svom i zdravlju ljudi u svojoj okolini, a da se istovremeno ne odreknu uživanja u duhanu. 
Ono što Philip Morris sa IQOSom radi je pružanje bolje alternative klasičnim pušačima koja oponaša ritual pušenja u velikoj meri, obezbeđuje isti nivo nikotina, ali drastično smanjuje negativne efekte koje pušenje klasičnih cigareta nosi sa sobom. 
Prema nekim procjenama, broj pušača koji koriste alternativne načinekonzumiranja duhana će prestići broj klasičnih pušača do 2023. godine. 
Prestanak pušenja je i dalje najbolja moguća opcija. Prelazak na alternativne, manje štetne metode pušenja je proces, ainformiranje, educiranjegrađana kroz praktične primjere, i prezentiranje pouzdanihnaučnih dokaza, su početni koraci na putu ka budućnosti bez dima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije