Marina Pendeš

Ne postoji izrava mogućnost da Ministarstvo ustupa neperspektivne lokacije

Marina Pendeš
29.10.2015.
u 15:36

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenka Džambas na zajedničkoj sjednici oba doma postavila je pitanje što su prepreke da se Ministarstvo obrane BiH brže oslobađa neperspektivnih lokacija koje bi se stavile na raspolaganje drugim razinama vlasti, čime bi se to ministarstvo oslobodilo dodatnih troškova.

Odgovorila joj je ministrica obrane BiH Marina Pendeš, koja je podsjetila da je na temelju Sporazuma o osnovnim principima za rješavanja pitanje nepokretne i pokretne imovine koja će i dalje služiti za potrebe obrane, a potpisanog 2007. između Vijeća ministara i entitetskih vlada, definirano da se određeni dijelovi vojne imovine koji se proglase neperspektivnim vraćaju entitetima na raspolaganje.

Po njenim riječima, ne postoji izravna mogućnost da Ministarstvo obrane BiH ustupa, odnosno predaje neperspektivne lokacije i sve što Ministarstvo može učiniti jeste da ih u suradnji s nadležnim entitetskim vladama, a tek nakon donošenja odluka vlada o preuzimanju lokacija, može predati u najkraćem roku. 

- Iako smo u više navrata kao Ministarstvo obrane BiH tražili od vlada entiteta da donesu odluke i preuzmu lokacije, to do sada nije urađeno. Nepostojanje zakona o državnoj imovini, te nemogućnost da se u potpunosti regulira imovinskopravna dokumentacija za neperspektivne lokacije je glavna prepreka u procesu predaje, odnosno preuzimanja lokacija od entiteta, istaknula je ministrica Pendeš.

Dodala je da takve lokacije nije moguće prometovati, odnosno ulagati, navodeći da to ona smatra glavnim uzrokom zbog čega entiteti nisu zainteresirani. 

- Napominjem da od 27 neperspektivnih lokacija, za 11 je izvršena potpuna inspekcija, što znači mogu u potpunosti već sutra biti predate vladama entiteta, osam se nalazi na području FBiH, a tri se nalaze na području RS-a, kazala je ministrica Pendeš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije