pripazite

Ne opuštajte se na odmoru jer riskirate debljanje i pad forme

17.07.2017.
u 09:55

Dva tjedna ležanja na plaži ili kauču negativno utječu na mišićnu masu i uzrokuju metaboličke promjene koje mogu imati drastične posljedice na zdravlje srca.

Godišnji odmor možda ne bi trebalo shvaćati predoslovno. Samo dva tjedna fizičke neaktivnosti može podići rizik od kroničnih bolesti i preuranjene smrti, pokazala je nova studija Sveučilišta u Liverpoolu.

Dva tjedna ležanja na plaži ili kauču negativno utječu na mišićnu masu i uzrokuju metaboličke promjene koje mogu imati drastične posljedice na zdravlje srca.

Studija je uključila dvadeset i osam fizički aktivnih mladih ljudi, kojima je prosječna fizička aktivnost određena na 160 minuta dnevno. U vrijeme trajanja studije ispitanici su svoju fizičku aktivnost smanjili na 36 minuta na dan, dok su vrijeme provedeno sjedeći ili ležeći povećali za 130 minuta. U periodu neaktivnosti zamijećene su značajne tjelesne promjene, uključujući gubitak mišićne mase koja se smanjila za 0,36 kilograma u prosjeku, i povećanje ukupne tjelesne masti, prenosi 24sata.hr.

Promjene u tjelesnoj masti primijećene su posebice u srednjem dijelu tijela, što je veliki faktor rizika za razvoj kroničnih bolesti. Kardiorespiratorna sposobnost naglo je pala nakon samo dva tjedna, a ispitanici nisu mogli trčati ni približno onoliko dugo koliko su mogli prije istraživanja. 

- Samo četrnaest dana povećanog sjedilačkog načina života rezultiralo je značajnim pogoršanjem u fizičkoj spremnosti kod mladih, zdravih i fizički aktivnih ljudi. Ovi rezultati naglašavaju važnost održavanja fizičke aktivnosti te negativne posljedice trajnog sjedilačkog ponašanja - ističe autor istraživanja dr. Dan Cuthbertson.

Stoga pazite da se ne odmarate previše jer bi nagli prestanak fizičke aktivnosti mogao imati višestruke štetne posljedice za zdravlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije