ISPROBAJTE!

Ne možete zaspati zbog hrkanja svog partnera? Dajte mu ovo piće i prestati će!

hrkanje
Shutterstock
22.10.2023.
u 10:59

Hrkanje može biti neugodno za svakoga s kim dijelite svoju spavaću sobu, ali unos dovoljne količine ovog napitka pomoći će vam da zaustavite hrkanje i budete zdraviji.

Hrkanje bi moglo smetati vašem partneru i ometati mu san, ali većinu vremena prilično je bezopasno. Međutim, ovisno o tome koliko to smeta onome s kim dijelite svoju spavaću sobu, može vas učiniti nezadovoljnim i učiniti njih nervoznima i umornima. Iako lagano hrkanje najvjerojatnije neće utjecati na vaše zdravlje, ono i dalje može postati predmet svađe u vezi, a ako ste zabrinuti zbog svog hrkanja, problem se zapravo može riješiti uz neke relativno jednostavne promjene načina života, prenosi Mirror.

Jedna je nevjerojatno jednostavna i pomoći će poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit: pijenje više vode. Većina nas ne pije dovoljno vode, od ledenih kava do šalica čaja, previše je drugih ukusnih napitaka koji nas odvraćaju od onoga što bi trebala biti naša glavna misija: ostati hidratiziran.

Zaslađena pića ili pića s kofeinom mogu izgledati primamljivo, ali nijedno od njih nije tako dobro za nas kao obična voda, a to vrijedi i za hrkanje. Hrkanje se događa kada se opustimo u snu i određeni putevi se sužavaju, uzrokujući vibracije u ustima, nosu, grlu ili jeziku. Održavanje hidratacije može značiti da se na tim područjima stvara manje sluzi, što zauzvrat smanjuje hrkanje.

To je također jedan od razloga zašto oni koji hrču imaju tendenciju da to čine više nakon konzumacije alkohola, koji dehidrira i često ima visoku razinu šećera - poznato je da povećava proizvodnju sluzi. Pušenje, koje također uzrokuje stvaranje sluzi i dehidrira, također može izazvati više hrkanja, kao i spavanje na leđima. Upamtite, gotovo polovica odraslih ljudi hrče, tako da je to čest problem, a ne nešto o čemu biste se trebali previše brinuti ili dopustiti da se itko zbog toga osjećate loše, pogotovo kada su dostupna tako jednostavna rješenja.

Svi bismo mi trebali piti između 6-8 čaša tekućine dnevno, iako će vam možda trebati više ako dojite, ako je vruće, ne osjećate se dobro ili se fizički naprežete. Uzimanje dovoljne količine vode ima bezbroj drugih zdravstvenih prednosti osim smanjenja hrkanja.

To uključuje održavanje tjelesne temperature reguliranom, podmazivanje zglobova, zaštitu leđne moždine i osiguravanje izbacivanja otpadnih tvari iz tijela kada se znojite i idete na WC. Pijenje dovoljno vode također može pomoći u mršavljenju, a neka istraživanja pokazuju da može potaknuti vaš metabolizam i smanjiti apetit.

Međutim, postoje vrste hrkanja koje mogu značiti nešto ozbiljnije, poput apneje za vrijeme spavanja. Ako se često budite noću, vaše hrkanje je jako glasno, a posebno ako vam disanje prestaje i počinje ili dahćete ili se gušite u snu, možda imate ovo stanje i moglo bi zahtijevati liječenje. Stoga je važno potražiti liječničku pomoć ako pokušate promijeniti način života, a ono ne pomogne ili ako hrkanje na bilo koji način utječe na vaše disanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije