Razgovor: Dr. Jelena Nadinić sa Sveučilišta u Buenos Airesu govori o 5. Hrvatskom iseljeničkom kongresu u Mostaru
Povratak na članak

Ne možemo ostati ravnodušni na ono što se događa Hrvatima u BiH

Komentari 3

LO
Lopta
12:11 14.02.2022.

Nevjerovatno da se teza o svojatanju mostara stalno ponavlja.Tako da i ova dr jelena,ne poznajuci materiju porucuje da je mostar hrvatski grad.Prava istina je da je mostar bio uvijek vecinski muslimanski-bosnjacki grad,sto je i danas.Toliko neistine da kazete da je nesto hrvatsko je van pameti.Cinjenica da je mostar bio uvijek muslimanski- bosnjacki, je postojanje mostarskog starog grada, koji je simbol muslimanstva- bosnjastva iz kojeg je izrastao novi mostar.Od kada zivim u mostaru,on je uvijek bio vecinski muslimanski ,a zivim dosta dugo i pamtim da su takav mostar prihvatali i srbi i hrvati.Negdje 60tih god poceli su pristizati dosle ne bosnjaci, u ne naseljeni dio mostara .To je istina koja treba da je plasiraju mediji,a ne jednostrane izjave hrvatske politike.Gradjani mostara ne bi nikad zaratili u mostaru ,da nisu dosli ekstremni (doseljenici) hrvati.Mostar je prije rata 90ih bio, vojni grad u vojnim logorima sa vojskom JNA i mogli su ga osvojiti kad su htjeli ,samo sto to nije bila politika milosevica i tudjmana.Ovo je sjecanje na mostar sa jednom istinom,a ne kako nepoznati pricaju o tome.

VL
LO
Lopta
11:24 14.02.2022.

Dr jelena je krivo obavjestena te nastupa sa lazima.Pod paskom da se nesto dogadja hrvatima je zamjena teza .Prava istina je da se nesto lose desava bosnjacima.Izborni zakon po principu legitimni ne postoji nigdje u svijetu.Ako zelimo u evropu, a zelimo to je tacno,moraju politicari izabrati model po kojemu ce nas primiti u evropu sada .U protivnom ce se desiti da o istom problemu razgovaraju i narednih 5 ili 10 god.Iza ovog se krije isti scenarij hrvatske politike, kao sto to cini politika dodika u srpskoj.

VL
LO
lokve
10:27 14.02.2022.

nije Mostar najveći Hravtski grad u BiH jer u BiH nema hrvatskih gradova, ima samo BIh grad u kojem ima najveći broj građana Hrvatske nacionalnosti. U tome je i problem postajete isti kao srbi :srpsko sarajevo, srbac ... i to smo ispravili pa sad ide istočno. Tako da nećemo dozvoliti ni da se zove hrvatsko jer Mostar ima blizu 50% drugih koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati.

VL
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.