SUPERHRANA

Ne jedete kivi? Ako još ne, zbog ovih razloga sigurno ćete ga uvrstiti u prehranu!

shutterstock
06.06.2020.
u 19:23

Ova slatka namirnica dostupna je stvarno svugdje za kupiti, ali najviše raste u Kaliforniji i na Novom Zelandu.

Kivi je voće koje se smatra jednim od najzdravijih, a stručnjaci tvrde da ga trebate uvrstiti u svoju prehranu jer sadrži vlakna, vitamin C, vitamin E, vitamin K, bakar, antioksidanse, proteine, željezo, kalij i vitamin B9, prenosi Pink Villa. Možete ih jesti samostalno ili ih ubaciti u voćne salate, smoothije i šejkove zajedno s drugim namirnicama, a evo koje su sve pozitivne strane.

Probava

Vlakna i enzimi koje kivi sadrži omogućavaju zdrav probavni sustav. Nakon što pojedete veliki obrok trebali biste pojesti kivi jer on pomaže probaviti proteine iz mesa i ribe koji često znaju dovesti do nadutosti. Čak djeluje i kao lagani laksativ, pa recite zbogom zatvoru i bolovima u crijevima.

Krvni tlak

Regulira krvni tlak i sprječava nastanak bolesti srca kao i udara. Prema jednom istraživanju oni koji su jeli 3 kivija dnevno punih 8 tjedana imali su niži krvni tlak. Antioksidans lutein i vitamin C su zaslužni za to.

Infekcije i upale

Probavni enzimi bromelain koji se nalazi u kiviju liječi razne upale baš kao i vitamin C. Osim raznih upala općenito će popraviti imunološki sustav. 

Mršavljenje

Ako pazite na prehranu onda biste definitivno trebali jesti kivi redovito. Visok udio vode, malo kalorija, i odličan postotak vlakana pomažu kod mršavljenja. Popijte smoothije ili šejk s kivijem ujutro i bit ćete jako dugo siti. 

Vid

Jeste li znali da je kivi, uz mrkvu, najbolji prijatelj vida? Tri kivija na dan u bilo kojem obliku smanjuje rizik od makularne degeneracija koja je najčešći uzrok gubitka vida za čak 36 posto. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije