Ovaj tjedan ključan u razgovorima za izmjene Izbornog zakona

Ne bude li dogovora do kraja godine, u 2022. upitne provedbe reformi i izbori

14.12.2021.
u 13:10

Mnogo je u Bosni i Hercegovini bilo "presudnih trenutaka" i "dana D" kada je u pitanju izborna reforma, tako da sve slične ocjene o značaju ovoga tjedna za dogovor o ovom pitanju treba uzeti s golemom zadrškom, piše Večernji list BiH. 

Ipak, eventualni neuspjeh američko-europskih pregovarača u novoj rundi razgovora s bosanskohercegovačkim političarima ne bi rezultirao samo daljnjom komplikacijom situacije u Bosni i Hercegovini, već i velikom sramotom za europsku, a posebno američku diplomaciju.

U trenutku kada se predsjednik Joe Biden i njegova administracija susreću s brojnim izazovima i problemima na vanjskopolitičkom planu, zbog čega su sve snažnije pod udarom kritike republikanske oporbe, pregovarački neuspjeh u BiH zadnje je što im treba.

Spremnost na kompromis

Bosna i Hercegovina, naravno, nije u samom vrhu prioriteta američke vanjske politike, kao što nije ni jedno od gorućih svjetskih žarišta. No, današnja Bosna i Hercegovina je američki projekt i kao takav doživljava se ne samo unutar BiH nego i u svjetskoj javnosti. Zato je diplomatski poraz SAD-a u BiH nešto što američka administracija želi izbjeći pod svaku cijenu. U tom svjetlu treba promatrati i poruke koje dolaze iz Washingtona od državnog tajnika Antonyja Blinkena i drugih dužnosnika, kao i redovite dolaske u BiH američkih izaslanika. Njihova posrednička uloga je ključna, ali važno je i da se karte otvore do kraja. Mnogo toga će domaći političari otkriti svojim odnosom prema pripremnim razgovorima uoči ovotjednog dolaska Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst. Predsjednik HDZ-a BiH i glavni hrvatski pregovarač Dragan Čović najavio je iniciranje međustranačkih razgovora u Federaciji BiH, kako bi se i prije dolaska stranih posrednika pokušala postići načelna suglasnost o konkretnim rješenjima za izbornu reformu. On je to još ranije najavio i europskim i američkim dužnosnicima. Kakav će odnos politički partneri iz Sarajeva imati prema ovakvoj inicijativi i razgovoru o konkretnim prijedlozima, umnogome će pokazati i kolika je njihova istinska spremnost za izbornu reformu. Nije tajna da bošnjačkoj strani odgovara status quo, jer im omogućava izborni inženjering u Federaciji.

Kampanja i retorika

Ovaj tjedan i vrijeme do kraja godine svakako su ključni za izbornu reformu jer, ne ostvari li se nikakav konkretan pomak, mali su izgledi da se početkom iduće godine proceduralno reforma provede i kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Neke stranke su već ušle u kampanju, što se vidi i po ratobornoj retorici njihovih lidera. Amerikanci i Europljani to prate i znaju, tako da je zanimljivo kako će se postaviti prema onima koji opstruiraju kompromis. Prema onome što se neslužbeno može čuti od sudionika u pregovorima, dogovor bi mogao biti postignut vrlo brzo oko ključnih pitanja, uključujući modele izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Sve ovisi o tomu dolaze li svi na pregovore sa željom da se nađe rješenje ili samo da zadovolje formu i izbjegnu međunarodnu osudu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije