ŠTO VI MISLITE?

Naziv za znak @ u hrvatskom udžbeniku iz informatike izazvao raspravu: "Jadna djeca"

24.11.2021.
u 15:10

Korisnica Twittera podijelila je na svom profilu fotografiju koja prikazuje stranicu iz udžbenika iz informatike za treći razed u Hrvatskoj, a na kojoj je vidljivo da se djecu uči da je naziv za informatički znak @, kojeg mnogi čitaju "et" ili "monkey", zapravo "pri". 

"Novi naziv za @ pa ako niste znali nemojte reći da vam nisam rekla", našalila se, a njena je objava izazvala burnu raspravu u komentarima.

"Jadna djeca. Zbog ovoga bi trebalo protestirati! Današnja djeca su informatički pismena, ali im zagorčavaju život izmišljenim metajezikom!" napisao je jedan korisnik.

Bilo je i onih koji su pisali kako je izraz zapravo korektan.

"Stvarno nije novi izraz, mislim da je spomenut čak prije 30-ak godina. Zapravo je skroz pristojan prijevod, jedino što nije nikako zaživio. I neka, jezik je živa tvorevina koju grade ljudi, a ne nužno propisi", poručio je komentator.

"To je već staro i dosta uobičajeno... uopće ne znam kako bi bilo drugačije, pa valjda više nitko ne govori 'manki'", dodao je drugi, prenosi Index.hr.

image

"Prijevodi" znakova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?