Tomislavgrad

Natječaj prekogranične suradnje Interreg IPA RH - BiH - Crna Gora

09.02.2017.
u 08:00

U Vijećnici općine Tomislavgrad načelnik Ivan Vukadin priredio je konferenciju za novinare na kojoj je javnost izvijestio o natječaju prekogranične suradnje Interreg IPA RH - BiH - Crna Gora, objavljenom 2016., čiji su rezultati obznanjeni prošli tjedan. Gradu Pleternici, kao prijavitelju, i Općini Tomislavgrad (BiH) s partnerima (KIC Tomislavgrad, Poduzetnički centar Pleternica i TZ Pleternica) odobren je projekt ukupne vrijednosti od 2,35 milijuna eura (oko milijun eura za projekt u Tomislavgradu). Od ukupnog iznosa, 85 posto projekta bit će sufinancirano sredstvima EU, a ostatak su vlastita sredstva. Pleternica je prije tri godine zaštitila ime Muzeja bećarca kao prvog i jedinog muzeja bećarca u svijetu, a Tomislavgrad je isto učinio s Muzejom gange i Hajdučke družine, tako da su ta nematerijalna kulturna dobra, uvrštena u registar nematerijalne kulturne baštine i zaštićena od UNESCO-a, okosnica cijelog odobrenoga projekta pod nazivom “Kulturna ruta bećarca i gange”. Cilj projekta je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će postati kulturno-turistička atrakcija Pleternice i Tomislavgrada, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom. U Pleternici i Tomislavgradu se grade središnji gradski trgovi i obilježavaju šetnica bećarca i šetnica hajdučke družine, u Tomislavgradu se uređuje fasada na objektu Kulturno-informativnog centra, za obje destinacije se izrađuje krovni interpretacijski plan razvoja, izrađuju se idejni projekti uređenja budućih Muzeja bećarca u Pleternici i Muzeja gange i Hajdučke družine u Tomislavgradu kao jedinstvenih centara za posjetitelje, provode se edukativne aktivnosti, promocija destinacije, umrežavanje, brendiranje i uspostavlja se kvalitetan sustav za upravljanje destinacijom.

Predstavljanje projekta bit će kroz mjesec dana i potpisivanje ugovora, a početak radova bi trebao početi 1. travnja. Rok završetka planiranih aktivnosti je 28 mjeseci. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije