Osmanović:

Nastaviti suradnju sa UNESCO-om s ciljem promocije kulture BiH

Osmanović
08.03.2016.
u 13:32

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović sastao se danas sa regionalnom direktoricom UNESCO-a Anom Luiz Thompson Flores i šefom ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom, kada je istakao izuzetnu suradnju koju Ministarstvo civilnih poslova BiH (MCPBiH) ima sa UNESCO-m, prenosi Fena.

Podsjetio kako je tijekom prošle godine, povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja UNESCO-a, u BiH organizirano sedam događaja koji su ušli u kalendar za obilježavanje jubileja te svjetske organizacije.

Također je podsjetio i na druge značajne projekte u kojima je potrebna podrška UNESCO-a.

- BiH je uspješno inicirala i koordinirala regionalni projekt serijske nominacije stećaka srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na listu svjetske baštine, zajedno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom - rekao je Osmanović.

Izrazio je nadu kako će odluka Komiteta za svjetsku baštinu biti pozitivna i kako će stećci biti upisani na Listu svjetske baštine, što bi mnogo značilo za regiju i suradnju. Istakao je kako je BiH posvećena i očuvanju nematerijalne baštine, te kako je, nakon upisa Zmijanjskog veza na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, nominirala Konjičko drvorezbarstvo.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima da UNESCO bh. institucijama pruži dodatnu pomoć u jačanju kapaciteta na očuvanju nematerijalne baštine.

Izražena je zahvalnost UNESCO-u jer su podržali izradu analize za BiH koja je pokazala doprinos kulture razvoju, kao i izradu gap analize usklađenost zakonodavstva u BiH za sve nivoe vlasti, s aspekta usklađenosti s konvencijama koje je BiH ratificirala i standardima Europske unije (EU) u toj oblasti.

Ministar Osmanović i regionalna direktorica UNESCO-a razgovarali su i o aktivnostima na pripremi zajedničke izložbe zemalja bivše Jugoslavije u Muzeju u Aušvicu.

Predstavnici UNESCO-a informirali su Osmanovića kako će u ožujku u Istanbulu biti održan Svjetski humanitarni samit o temi "Doprinos kulture pomirenju" na kojem će, kao jedan od dva pozitivna primjera u svijetu, biti predstavljena obnova Starog mosta u Mostaru, priopćeno je iz MCPBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije