Vlada odlučila

Nastava u HNŽ-u počinje 6. rujna u punom kapacitetu

skola
Foto: ilustracija
26.08.2021.
u 17:52

Način izvođenja nastave u HNŽ bit će u skladu s epidemiološkom situacijom, a Ministarstvo prosvjete će u suradnji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi kontinuirano pratiti razvoj situacije i potrebne odluke donositi u skladu s preporukama Stožera.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ-a i tekuće pričuve od 1. siječnja do 30. lipnja 2021. godine te je usvojila Zaključak o početku nove školske 2021./2022. godine prema kojem nastava počinje 6. rujna u punom kapacitetu uz poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi.

Način izvođenja nastave u HNŽ bit će u skladu s epidemiološkom situacijom, a Ministarstvo prosvjete će u suradnji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi kontinuirano pratiti razvoj situacije i potrebne odluke donositi u skladu s preporukama Stožera, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Vlada je, također u okviru priprema za početak nove školske godine, usvojila Odluku kojom se Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa odobrava 30.000 KM koje će biti utrošene za nabavu potrebnih sredstava za dezinfekciju i čišćenje školskih prostorija.

Usvojila je i Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa na Prijedlog organizacijskih shema srednjih škola HNŽ-a. Prihvaćanjem organizacijskih shema Vlada je još jednom iskazala razumijevanje i dala puni doprinos rješavanju problema tehnološkog viška u srednjim školama.

Usvojena je i odluku kojom je ovlastila ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi HNŽ za potpisivanje teksta Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja, te Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a za raspisivanje javnog poziva za predlaganje projekata i iz područja kulture i športa radi sufinanciranja iz sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2021.

Tijekom današnje sjednice Vlada je otvorila raspravu o Dokumentu okvirnog proračuna (DOP) Hercegovačko-neretvanske županije za razdoblje 2022.-2024. godine te usvojila Zaključak da Ministarstva i druga tijela uprave primjedbe na ovaj Dokument u pisanoj formi dostave Ministarstvu financija kako bi se Vlada na slijedećoj sjednici mogla izjasniti o ovome Dokumentu.

Vlada je dala suglasnosti na Izvješće o radu i Financijsko izvješće Ustanove "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" Stolac za razdoblje od 1. siječnja do 20. lipnja 2021. godine.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o obvezi usklađivanja propisa HNŽ-a s pravnom stečevinom Europske unije.

Naime, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske zajednice i njezinih država članica obvezno je usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta, učinkovitije provedbe propisa i drugih obveza koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. Kako bi se Vlada HNŽ što kvalitetnije i pravovremeno pripremila za proces usklađivanja zakonodavstva, naglašeno je da se u idućem razdoblju poduzmu konkretni koraci na pripremi pravnog temelja za usklađivanje propisa HNŽ-a s relevantnom pravnom stečevinom EU kao i jačanju odgovarajućih kapaciteta županijskih tijela uprave kako bi se moglo odgovoriti toj zadaći.

Razmotrena je i Informacija Ministarstva gospodarstva o stanju tradicionalnih i starih obrta na području HNŽ-a u 2020. godini te je istaknuto kako na području HNŽ stari i tradicionalni obrti nisu dovoljno zastupljeni i potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem revitalizacije i unapređenja te oblasti. Istaknuto je kako je poticajima Vlade i resornog Ministarstva moguće očuvanje i razvoj starih obrta što bi poboljšalo stopu zaposlenosti i utjecalo na gospodarski razvitak, ali i očuvalo kulturno i povijesno nasljeđe županije, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije