parcela u Konjicu

Našli streljivo na njivi očišćenoj od mina

07.03.2019.
u 15:00

Početkom proljeća i proljetnih radova na njivama i u voćnjacima građani još uvijek pronalaze minsko-eksplozivna sredstva zaostala iz proteklog rata. Radeći na pripremi zemljišta za sadnju voća u konjičkom naselju Jošanica povratnik Marinko Ljoljo pronašao je veću količinu minsko-eksplozivnih sredstava iako je njegova parcela službeno bila razminirana.

“Kopajući rupe za voćke naišli smo na minsko-eksplozivna sredstva, što nas je, u najmanju ruku, iznenadilo jer posjedujemo dva certifikata da je naše zemljište razminirano te koja su izdali deminerski timovi i Civilna zaštita Konjic”, kazao je Ljoljo za Večernji list.

Doživjeli šok

Prema Ljoljinim riječima, njegova obitelj sumnjala je da je zemljište onečišćeno minama jer je na tom prostoru bila linija razdvajanja u proteklom ratu, što su i prijavili nadležnim službama. “Prijavili smo sumnju da na našem zemljištu ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Dotični su izišli na teren i izdali certifikat da ništa nisu otkrili i da je to siguran prostor. Nažalost, u ponedjeljak smo se razočarali kada smo otkrili veći kontingent minsko-eksplozivnih sredstava, a radi se o pješačkom streljivu svih kalibara i boja. Nevjerojatno je da nam je rečeno da je prostor dubinski pregledan, a mi smo ubojita sredstva pronašli svega 13 centimetara ispod površine”, kazao je Ljoljo. Otkriće ih je nemalo iznenadilo i šokiralo jer su u obradu zemljišta krenuli uvjereni u sigurnost. “Odmah smo alarmirali Policijsku postaju Konjic i policijska patrola izišla je na ovo mjesto. Policija je snimila stanje i utvrdila da su to što smo našli uistinu minsko-eksplozivna sredstva - pješačko streljivo. Zahvaljujući brzoj reakciji policije sredstva su neutralizirana i prostor je ‘siguran’, siguran pod navodnicima, jer u njegovu sigurnost sve više sumnjamo”, kaže Ljoljo. Ono što kaže da ga najviše boli upravo su certifikati o sigurnosti zemljišta, koji očigledno nisu jamstvo vlasnicima da slobodno mogu obrađivati svoja zemljišta. “Budući da imamo dva certifikata od najvećih institucija koje se profesionalno bave razminiranjem da je prostor siguran, mi smo, nažalost, imali veliku opasnost. Želim zahvaliti PP Konjic i njihovim odgovornim djelatnicima, ali i uputiti upozorenje građanima da se i dalje čuvaju minsko-eksplozivnih sredstava posebno na prostorima nekadašnjih crta razdvajanja gdje je za očekivati da ima ovakvih sredstava.

Prijetnja građanima

U BiH su preostala još oko 1053 četvorna kilometra površina koja su minski sumnjiva, od kojih su 64% šume, a 26% poljoprivredne površine. Mine i eksplozivna sredstva predstavljaju izravnu prijetnju sigurnosti i životima 545.000 građana. U minsko-eksplozivnim incidentima od 1996. do sada u BiH je stradalo 8386 osoba od kojih 614 smrtno. U 2018. evidentirana su dva minska incidenta u Gračanici i Zavidovićima, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a jedna teško ozlijeđena tijekom lova u obilježenom minskom području, dok je u drugom incidentu nastradalo stado ovaca.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?