Kriza u Njemačkoj izravno bi se mogla odraziti na poduzeća iz BiH

Narudžbe za bh. građevinske tvrtke u Njemačkoj manje za oko 30 posto

Radnici na stroju
27.01.2024.
u 18:09

Sporazum o detašmanima između tadašnje Jugoslavije i tadašnje Zapadne Njemačke potpisan 1968. godine omogućio je masovni odlazak radnika, pokrenuvši val iseljavanja koji se nije zaustavio do danas. Raspadom Jugoslavije BiH su pripale 2000 dozvola mjesečno za rad u Njemačkoj, po kojima tvrtke iz BiH izvode radove u toj državi. Najvećim dijelom u sektoru građevinarstva.

Smanjena izgradnja

Vanjskotrgovinska komora BiH je u suradnji s gospodarskim komorama RS-a i FBiH u kolovozu prošle godine raspisala natječaj za dodjelu 2000 detašmana domaćim poduzećima za izvođenje radova u Njemačkoj u 2023./2024. godini. U natječaju je navedeno da se, od ukupnog broja, RS-u raspoređuje 529 dozvola, i to 208 za građevinarstvo, 124 za izolaterstvo te 197 za ostale djelatnosti. FBiH je pripalo 1059 dozvola, i to za građevinarstvo 418, izolaterstvo 250, a za ostale djelatnosti 391, dok se, od 412 dozvola posebnog kontingenta, 164 odnose na građevinarstvo, 96 na izolaterstvo, a 152 na ostale djelatnosti. Kvota od 412 dozvola posebnog kontingenta raspoređuje se u omjeru dvije trećine za poduzeća iz FBiH i jedna trećina za tvrtke iz RS-a s većinskim vlasništvom kapitala pravnih i fizičkih osoba iz Slovenije, a u nedostatku takvih poduzeća i ostala poduzeća iz BiH. Ovim radnicima doprinosi se uplaćuju u BiH dok rade u Njemačkoj. Kriza u Njemačkoj izravno bi se mogla odraziti na poduzeća iz BiH koja tamo rade po osnovi detašmana. Naime, stambena izgradnja u Njemačkoj stoji u mjestu. Institut IFO očekuje da će 2024. biti izgrađeno samo 225.000 stanova, u usporedbi s procijenjenih 270.000 prošle godine. DZ banka također vidi trend pada: do 2025. broj završenih stanova na godišnjoj razini mogao bi pasti na 200.000. Zbog krize u stanogradnji njemačka građevinska industrija 2024. očekuje prva otpuštanja radnika poslije financijske krize 2008. - Očekujemo da će oko 10.000 radnika morati biti otpušteno u idućim mjesecima - rekao je Tim-Oliver Müller, generalni direktor Udruge građevinske industrije HDB. Razlog je slaba ekonomija u građevinarstvu. Dok su komercijalna i javna gradnja 2023. zabilježile samo blagi pad prodaje, prodaja u stambenoj izgradnji pala je za 12%. - Pretpostavljamo da će 2024. prodaja u stambenoj izgradnji pasti za dodatnih 12% - rekao je Müller.

Posljedice krize

Tajnik Udruge građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Gospodarskoj komori RS-a Mile Petrović kazao je za Glas Srpske da su problemi u Njemačkoj počeli sredinom 2023. i da je pad investicija između 25 i 30%. - Riječ je o investicijama koje se odnose na oblast stanogradnje. Gradnja nije stala, ali je obujam smanjen, što se u velikoj mjeri odražava na naše tvrtke koje se bave grubim radovima. Narudžbe za poslove smanjene su za oko 30% i vrlo teško dolaze do novih ugovora. S druge strane, naše tvrtke koje u Njemačkoj vrše montažerske i elektroinstalaterske radove za sada nemaju problema, intenzitet poslova je možda čak i veći nego lani jer se privode kraju objekti čija je gradnja počela u nekom prethodnom razdoblju. Ako se kriza produbi, svakako će i oni biti u problemu - objasnio je Petrović. S druge strane, sektor građevinarstva u BiH posljednjih godina bilježi konstantan rast, ali i nedostatak radne snage. Radnike uvozimo iz Bangladeša i Nepala. Eventualni povratak iskusnih detaširanih radnika zasigurno bi dosta značio bh. građevinarstvu. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije