56 zastupnika "ZA"

Narodna Skupština RS podržala veto srpskog člana Predsjedništva BiH

nsrs
27.02.2020.
u 10:01

Narodna skupština Republike Srpske podržala je jutros izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju zaključka i odluke Predsjedništva od 19. veljače veoma štetnim po vitalne interese RS.

Izjave je podržalo svih 56 prisutnih zastupnika, nitko nije bio protiv, niti suzdržan. Zastupnici oporbe nisu prisustvovali glasovanju, javlja Srna.

Zastupnici su potvrdili Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju službene posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića BiH 2. i 3. ožujka usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Prihvaćena je i odluka o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvaćanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese RS.

Narodna skupština je usvojila i dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanjima Frontexa u najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez suglasnosti i sudjelovanja Ministarstva unutarnjih poslova RS, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da, u skladu sa ovlastima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH I EU o djelovanju Frontexa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih tijela Republike Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Neovisni klub SP, zastupnička skupina SP i neovisni zastupnici.

Nakon izjašnjavanja, okončana je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?