Federalni ministar Rusmir Mesihović tvrdi kako se mora pravovremeno reagirati

Naredni dani ključni za sprječavanje zaraza: Moguća pojava hepatitisa

poplave iz zraka
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
19.05.2014.
u 12:26

Najveća prijetnja je od pojave enterokolitisa kojeg može uzrokovati konzumiranje neispravne vode

Higijensko - epidemiološko stanje u Federaciji BiH je za sada stabilno i da bi se tako i održalo mora se pravovremeno reagirati na svim ugroženim područjima, istaknuo je Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva. 

On je naveo kako je narednih petnaest dana ključno za djelovanje, kako bi se spriječilo da se situacija pogorša. Najveća prijetnja je od pojave enterokolitisa kojeg može uzrokovati konzumiranje neispravne vode, ali i oblika hepatitisa, prvenstveno A. 

 "Najvažnije je da građani na ugroženim područjima gdje je došlo do poplava ne koriste vodu za piće iz cijevi ili lokalnih vodovoda već da to isključivo bude flaširana, klorisana i prokuhana voda gdje je to moguće. Voda od poplava će se povući, ali tek tada nastaju problemi. Za sada su najugroženija područja Maglaja, ali i šire područje Tuzle, kao i Orašja i Odžaka", naveo je Mesihović. 

Također, ističe kako Federacija BiH raspolaže sa dovoljnim količinama lijekova nužnim za pomoć ugroženom stanovništvu. 

Federalni ministar zdravstva Mesihović i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler posjetiti će ugrožena područja i kolektivne centre u Maglaju, Žepču, Tešnju, Zavidovićima i Zenici.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije