Pendeš –Sinanoglu

Napredak u uništavanju viškova naoružanja i streljiva

marina pendes
14.04.2016.
u 14:43

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u nastupni posjet rezidentnu koordinatoricu UN-a i rezidentnu predstavnicu UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, s kojom je razgovarala o projektu EXPLODE, aktivnostima Oružanih snaga u protuminskim akcijama i suradnji Ministarstva obrane i UNDP-a u narednom razdoblju. 

Pendeš je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je u procesu uništavanja naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava došlo do značajnog smanjenja viškova, što je posebno vidljivo u 2015. godini kada je postignut do sada najbolji rezultat u tijeku jedne godine.

To je posljedica integriranog planiranja između MO i UNDP te uvođenja novih tehnologija u procese.

- U odnosu na 2014. godinu, proces uništavanja naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava je uvećan u 2015. godini za 100 posto, a cilj je da se ove godine ovaj postotak poveća, sve s ciljem da se riješe svi viškovi naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava - istaknula je Pendeš, te je naglasila značaj podrške UNDP-a u nastavku tog procesa.

Također, ona je istaknula pozitivnu ulogu Ministarstva obrane i Oružanih snaga u procesu deminiranja onečišćenih područja u BiH, pri čemu će u narednom razdoblju značajnu ulogu imati Centar za protuminsko djelovanje i uništenje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

Taj centar će biti usmjeren na razvijanja programa obuke iz oblasti humanitarnog deminiranja i obuke za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava za deminerske organizacije iz zemlje i regije, kao i za oružane snage zemalja iz regije.

Sinanoglu je tijekom razgovora istaknula zadovoljstvo aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH i podršku dosadašnjim, ali i novim zajedničkim aktivnostima Ministarstva obrane i UNDP-a, pri čemu su, kako je istaknula, "vrata za suradnju otvorena“.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja i o sudjelovanju pripadnika OSBiH u mirovnim operacijama, Rezoluciji 1325 Vijeća sigurnosti UN-a i učešću žena u procesima donošenja odluka, uključivanje Gender perspektive u obuke za mirovne misije, predstojećem Svjetskom humanitarnom summitu u Istanbulu krajem svibnja, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa UNDP-a i Ministarstva obrane BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?