kako kupovati

Namirnice za uskrsnu trpezu kupujte s oprezom

29.03.2018.
u 21:00

Uskrs je pred vratima, pripreme za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana već su u tijeku. Ono što svi želimo je proslaviti ga s najmilijima, nerijetko uz vrlo bogatu trpezu, piše Večernji list BiH. No, ono na što moramo usmjeriti posebnu pozornost pravilan je i siguran odabir namirnica kako bismo smanjili mogućnost zaraza koje se prenose hranom. Kako bismo svi sigurno proslavili ovaj veliki kršćanski blagdan, istražili smo kako sigurno kupovati, skladištiti, pripremiti namirnice...

Svježe namirnice

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako biste izbjegli pojavu bolesti podrijetlom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme, ukrašavanja i konzumacije jaja. No, ono što je najvažnije jest da jaja, kao i ostatak hrane, kupujete od provjerenih izvora te da namirnice budu svježe. Svježina jajeta može se provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu, dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu, koji je veći što je jaje starije. Kada je pak riječ o bojanju jaja, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. No, i tu treba biti oprezan. U svakom slučaju, preporučuje se da jaja budu skuhana prije samog bojanja. Prilikom kupnje umjetnih boja za jaja, potrebno je vidjeti jesu li označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojiti i na dobre stare prirodne načine koristeći ljusku luka, iako to iziskuje nešto više vremena.

Zalihe hrane

Kada govorimo o ostalim namirnicama i njih, također, treba oprezno kupovati. Meso, mlijeko i mliječne proizvode potrebno je u što kraćem roku smjestiti u hladnjak.

Poseban naglasak stavlja se i na kupnju zaliha hrane koja se može iskoristiti najdulje za tjedan dana, što se posebno odnosi na mesne proizvode koje je prilikom kupnje potrebno odlagati u posebne vrećice. Ako se kupuju smrznute namirnice, njih treba kupiti na samom završetku kupnje te ih što prije staviti na odgovarajuću temperaturu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?