NOVI PRAVILNIK

Nakon svibanjskih praznika lijekovi će pojeftiniti 10%

lijekovi
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
25.04.2014.
u 09:17

Stiže pravilnik o maksimalnim cijenama lijekova na tržištu BiH

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su objavili da će pravilnik o reguliranju maksimalne cijene lijekova na tržištu BiH stupiti na snagu 3. svibnja ove godine, a to bi, prema najavama, dovelo do umanjenja cijena lijekova u prosjeku za deset posto.

Usklađivanje s regijom

Ovim pravilnikom je propisano da maksimalna veleprodajna cijena lijeka u BiH bude određena metodom usporedbe veleprodajne cijene istog lijeka u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Krajnji rezultat bi bio da za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti viša od 90 posto prosječne cijene lijeka u ovim zemljama.

Sniženje cijena lijekova provedbom pravilnika najviše bi se moglo reflektirati tamo gdje imamo registriran lijek samo od jednog proizvođača na bh. tržištu. Na osnovi dosadašnjih analiza, iz Agencije objašnjavaju da očekuju pojeftinjenje lijekova iz bolničkog programa, prvenstveno citostatika i anestetika. Obveza veleprometnika je da lijekove prodaju prema obračunu koji će Agencija 3. svibnja objaviti. Kada su u pitanju maloprodajne cijene, njihov iznos regulirat će se dodatno visinom maloprodajne marže koja je u entitetskoj nadležnosti.

Mirsad Đugum, član Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kazao je da SBB već godinu pokreće pitanje vezano uz liste lijekova te dodaje da je inicijativa zastupnika ove stranke umnogome utjecala na to da se Agencija počne baviti svojim poslom. Ističe da i dalje sustavno i po zakonu nije riješeno pitanje esencijalne liste lijekova koja se treba odrediti na državnoj razini Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima. - Postoje Povjerenstvo za lijekove, Stručno vijeće i Agencija za lijekove, kao i Vijeće ministara koje usvaja listu lijekova. Međutim, nikad nije napravljena državna lista esencijalnih lijekova. Vijeće i Agencija su formirani krajem 2008., a 2009. morali su imati generičku listu lijekova na državnoj razini, čega nema ni dan-danas - kazao je Đugum. Podsjetio je na to da se trenutačno cijene formiraju na entitetskim razinama te se razlikuju u FBiH i RS, tvrdeći kako su nedopustiva velika odstupanja u entitetskim listama lijekova. On smatra apsurdnim to što će građani i dalje plaćati višu cijenu lijekova od one koja je na snazi u regiji.

Velike razlike u cijeni

Prema Đugumu je nemoguće, ako se entitetske liste prave prema važećem zakonu, da imamo lijek koji je do 50% skuplji u jednom u odnosu na drugi entitet. Zavodi zdravstvenog osiguranja moraju uskladiti cijene koje ne mogu biti više od definiranih maksimalnih cijena koje je odredila Agencija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?