Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nakon razgovora s Komaricom Cvijanović naložila da se riješi slučaj „Marija Zvijezda“

Cvijanović naložila da se riješi predmet „Marija Zvijezda“ s pozitivnim rezultatima za sve strane
16. lipnja 2021. u 10:31 0 komentara 1315 prikaza

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je jučer banjolučkog biskupa mons. Franju Komaricu. U informativnom, prijateljskom razgovoru biskupa i predsjednice sudjelovao je također i potpredsjednik Vlade RS-a i ministar pravde Anton Kasipović.

Glavna tema razgovora bila je aktualna situacija s – prošle godine – osnovanim Europskim centrom za mir i suradnju u trapističkom samostanu (nekoć opatiji) Marija Zvijezda u Banjoj Luci, prenosi KTA. 

Biskup je predsjednicu upoznao o nespremnosti prvostupanjskog organa katastarskog ureda (RUGIP-a) da – unatoč odluci drugostupanjskog organa te institucije (RUGIP-a) – uvaži zahtjev Banjolučke biskupije za „ispravljanjem pogreške“ tj. dodjeljivanja bespravno uzurpirane imovine Crkve drugim pravnim licima, konkretno Poljoprivrednom institutu i Zavodu „Dr Miroslav Zotović“.

Kako je na toj bespravno otuđenoj crkvenoj imovini predviđena izgradnja „Kuće susreta“ u kojoj će trebati biti smješten Europski centar, biskup je zamolio predsjednicu da se i ona osobno uključi u što skorije pozitivno rješavanje ovog problema, kako bi se i zamišljeni projekt Europskog centra na ovdašnjoj europskoj baštini velezaslužnog trapističkog samostana mogao nesmetano ostvarivati. Obodrio je predsjednicu da se i vlasti RS-a odlučnije uključe u postojeće mogućnosti prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Cvijanović  je zadužila ministra Kasipovića da čim prije – već sutra – sazove sjednicu svih odgovornih osoba za predmet „Marija Zvijezda“ te poluči konkretne pozitivne rezultate za sve zainteresirane strane. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.