glasovanje

Nakon pritiska SAD, BiH odustaje od teritorija Sutorine

sutorina
12.03.2015.
u 09:39

Zastupnički dom Parlamenta BiH nije jučer raspravljao o rezoluciji o Sutorini, nego je glasovanje o ovome dokumentu prolongirao za mjesec dana budući da su ranije članovi Ustavnopravnog povjerenstva ovoga parlamentarnog doma procijenili da su im potrebne dodatne konzultacije sa stručnjacima iz međunarodnog i ustavnog prava kako bi donijeli konačno stajalište o Sutorini. Američki kongresnik Mike Turner upozorio je dužnosnike Bosne i Hercegovine da bi Washington ovoj zemlji mogao obustaviti pomoć ako službeno Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine.

Pandorina kutija

U međuvremenu mu je odgovorio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuvši da on ne stoji iza te inicijative, budući da je kongresnik Turner pismo naslovio na njega. I profesor međunarodnog prava Francise Boyle koji je zastupao bošnjačku stranu za vrijeme mirovnih pregovora upozorio je bošnjačke dužnosnike da se sada ne igraju s prekrajanjem granica oko crnogorskog teritorija koje je utvrdilo Badinterovo povjerenstvo s raspadom Jugoslavije. “Želio bih poslati poruku Bakiru Izetbegoviću, koji je uz svog oca bio na pregovorima, da pod hitno stavi točku na ovo pitanje. Kako saznajem, uskoro će se glasati u državnom Parlamentu o tome, i ovdje bih savjetovao Bakiru Izetbegoviću da stavi točku na sam prijedlog o Sutorini”, istaknuo je profesor međunarodnog prava Francis Boyle. On smatra kako bi otvaranjem pitanja Sutorine, BiH dovela u opasnost druge granice, a napose granicu kod Neuma.

Kupovanje vremena

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma je u izvješću o održanoj javnoj raspravi navelo kako je potrebno obaviti dodatne konzultacije sa stručnjacima iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava. Predložilo je Zastupničkom domu da se odredi novi rok od 30 dana kako bi Povjerenstvo održalo posebnu sjednicu na koju bi bili pozvani stručnjaci iz više oblasti i koji bi dali svoja mišljenja vezano uz pitanje statusa Sutorine. No, na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma nisu svi bili za odgodu nego je glasovanje praktično odmah zatražila nekolicina zastupnika iz bošnjačkih stranaka. Najglasniji su bili zastupnici SDA Šemsudin Mehmedović, Mirsad Mešić i sam inicijator rezolucije Denis Bećirović, također iz SDP-a BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?