suradnja za bolje i brže usluge građanima

Nakon molbe susjednog entiteta, Federacija “katastar.ba” ustupa RS-u

26.02.2019.
u 21:00

Softver za katastar Federacije BiH “katastar.ba” uspostavljen je 2012. kroz provedbu projekta registracije zemljišta, koji je financiran kreditnim sredstvima Svjetske banke, piše Večernji list BiH. Softver “katastar.ba” instaliran je u svih 79 katastarskih ureda u FBiH i omogućava sistemsko i jednoobrazno održavanje katastra zemljišta i katastra nekretnina na području Federacije BiH.

Samo u poslovne svrhe

Prepoznavši kvalitetu softvera “katastar.ba”, kao i značaj i koristi od elektroničkog održavanja katastra nekretnina, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zaprimila je molbu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a za ustupanje softverskog rješenja “katastar.ba” na korištenje, isključivo u poslovne svrhe. Imajući u vidu uspješnu suradnju entitetskih uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove na provedbi većeg broja domaćih i međunarodnih projekata, koji su doprinijeli podizanju kvalitete pružanja usluga korisnicima geodetskih i katastarskih usluga, povećanju tržišta nekretnina i ekonomskom razvoju BiH, Vlada FBiH odlučila je udovoljiti molbi Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a i donijeti odluku o ustupanju prava korištenja izvornog koda softvera “katastar.ba”.

Dostupnost i izvorni kod

- Izvorni kod može se koristiti isključivo za razvoj namjenskoga softvera za održavanje katastra na području RS-a te se zabranjuje daljnje raspolaganje i korištenje izvornog koda bez suglasnosti Vlade FBiH. Za realizaciju ove odluke zadužena je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prethodno su suglasnost na ovu odluku dale sve institucije koje su nadležne za ovo pitanje. I ovo je pokazatelj kako je “katastar.ba” bolji dio sustava FBiH koji daje konkretne rezultate i koji je usluge administracije pojednostavio, učinio dostupnijim građanima. Da je drugačije, sigurno ne bi ovaj program tražili iz drugog entiteta. Postupak FBiH pokazatelj je kako su entitetske vlasti spremne surađivati na poljima na kojima svi imaju interese. Problem je to što političke odluke često blokiraju slične procese. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?