Važni iskoraci Doma zdravlja Kiseljak u zaštiti reproduktivnog zdravlja žena

Nakon 30 godina imaju vlastitog ginekologa, nabavlja se nova oprema

storyeditor/2024-03-14/ginekolog.jpg
15.03.2024.
u 17:47

Reproduktivno zdravlje žena, čijim gubitkom doslovno nema života na ovom svijetu, često je zanemareno ili nedostaje pokoja karika u važnom lancu kontinuirane brige za ovu vrstu zdravlja žene, uključujući i praćenje pravilnog razvoja djeteta u trudnoći i neposredno nakon rođenja, piše Večernji list BiH.

Ogroman iskorak

Upravo na ovom polju Javna ustanova Dom zdravlja Kiseljak pravi ogromne iskorake. Nakon pet godina duge specijalizacije iz oblasti ginekologije i opstetricije u više zdravstvenih ustanova, od Sarajeva, Mostara, Zagreba, Ljubljane i Seula u Južnoj Koreji, te mnoštva završenih edukacija u oblasti ultrazvučne dijagnostike, kao stalna ginekologinja u Domu zdravlja odnedavno radi dr. Ana Pecirep Šeremet. Njezinim povratkom nakon petogodišnje specijalizacije ginekološki odjel Doma zdravlja Kiseljak prvi put nakon 30 godina dobio je stalnog ginekologa.

- To je uistinu ogroman iskorak jer dosad su brigu o reproduktivnom zdravlju žena, naših osiguranica, vodili vanjski suradnici koji nisu mogli imati kontinuitet koji može imati samo stalni ginekolog. Važno je spomenuti i da je mlada liječnica s ovih prostora, naša Kiseljačanka i specijalizantica naše ustanove - kaže dr. Nino Baban, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak.

Uz dr. Anu Pecirep Šeremet, specijalizanticu ginekologije i opstetricije, na Odjelu ginekologije bit će i dvije sestre primalje. - Kadrovski, ovaj odjel spreman je pružiti kompletnu ginekološku uslugu. To znači ne samo pregled već i praćenje svih eventualnih promjena koje uočimo nakon urađenog papa-testa, poput lezija na vratu maternice koje mogu dovesti do karcinoma. Tu je, naravno, i meni najdraži dio posla, rađanje novog života, zbog kojeg sam se i odlučila na ovaj poziv. Na Odjelu ginekologije možemo pratiti razvoj djeteta do njegova rođenja, brinuti se o trudnici do poroda - kaže dr. Pecirep Šeremet.

Radi praćenja zdravlja žene i novorođenčeta nakon poroda Dom zdravlja uveo je i dvije patronaže kombinirane stručnim kadrom ginekološke i pedijatrijske struke. U pitanju je za Dom zdravlja Kiseljak još jedna nova usluga i značajan iskorak koji će majkama olakšati prve dane po rođenju djeteta. Uz slaganje kadrovske križaljke, Dom zdravlja radi i na nabavi potrebne opreme, od novog ginekološkog stola, preko CTG-a do kolposkopa, za dijagnostiku ključnog uređaja.

Prema riječima ravnatelja dr. Nine Babana, već je pokrenuta procedura javnih nabava za uređaje koji nedostaju, a nabavljat će se i oni za kojima se pokaže potreba. - Završetkom nove zgrade Doma zdravlja ostaje nam samo preseliti u kvalitetniji i ljepši prostor", pojasnio nam je ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak dr. Nino Baban.

Dr. Ana Pecirep Šeremet za pacijentice je imala nekoliko praktičnih savjeta kako bi i njima i sebi olakšala brigu o reproduktivnom zdravlju. - Dakle, tri su poruke, najavite se, uvedite praksu redovitih pregleda i budite otvorene i iskrene. Ja se nadam da će mojim dolaskom mnoge od žena uvesti praksu redovitih ginekoloških pregleda, koji su iznimno važni i uz koje možemo ne samo kvalitetno se brinuti o njihovu zdravlju već i spriječiti razvoj mnogih teških bolesti - poručuje dr. Ana Pecirep Šeremet.

Kadrovsko jačanje

Njezin povratak nakon specijalizacije, doznajemo, tek je prvi primjer kadrovskog jačanja Doma zdravlja Kiseljak, uz oslanjanje na vlastite specijalizante. - Trenutačno imamo četiri specijalizanta čiji povratak očekujemo u idućih godinu do dvije. Prva je specijalizantica iz oblasti radiologije, koja nam se vraća uskoro. Početkom iduće godine imat ćemo i pedijatricu, koja nam je prijeko potrebna, a potom i psihijatra. Jedan naš liječnik krenuo je na specijalizaciju iz oblasti oralne kirurgije. Dakle, oslanjanje na vlastiti kadar, mlade ljude koji su s ovih prostora i koji nam ostaju kao neprocjenjiva vrijednost, jedan je od glavnih stupova naše ustanove - zaključuje dr. Nino Baban, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije