Posavljak Franjo Matanović napisao 50-ak zbirki pjesama

Nakon 25 godina u Italiji vratio se u Donji Svilaj: U rodnom kraju je najljepše

23.04.2024.
u 20:00

Sudeći po čak dvjema promocijama knjiga održanim u jednoj večeri u Orašju i Odžaku, u Posavini ne nedostaje kulturnih događaja. U Orašju je u kinodvorani Kulturnog centra "Ivo Gregurević" promovirana zbirka pjesama člana Društva hrvatskih književnika Franje Matanovića "Između zida prošlosti i zida budućnosti", piše Večernji list BiH.

U Odžaku je u Općinskoj vijećnici novinar Ilija Ilić promovirao svoj književni uradak "Kroz rat i poraće u Bosanskoj Posavini". O temi povijesnih događaja u posavskom kraju o tom su književnom uratku, uz autora Ilića, govorili Luka Jurić i Nedjeljko Nedić.

Napulj i Sicilija

Centar za kulturu Orašje potpisuje nakladništvo Matanovićeve knjige. - Riječ je o skromnom i nenametljivom pjesniku, ali ogromna je snaga njegovih stihova. Nije mala stvar osvojiti brojne nagrade u Italiji, a upravo je uoči ove promocije na njegovu adresu stigla još jedna nagrada iz Riminija za njegove pjesme. Dakle, zadovoljni smo što smo i domaćoj javnosti učinili dostupnim ove prekrasne stihove dvojezične zbirke - kazala je ravnateljica Centra Sanja Pejić.

Posjetitelji su tako imali priliku čuti pjesme i na hrvatskom i na talijanskom jeziku. To je učinio pjesnik Matanović, čitajući svoje stihove zbirke "Tra il muro del passato e il muro del futuro" i na talijanskom. Rezultat je to njegova 25-godišnjeg boravka u Italiji (Trst i Milano), nakon kojih se vratio u svoj odžački kraj, u Donji Svilaj, jer Franjo je i pjesnik i povratnik.

- Istina je, vratio sam se rodnom kraju nakon dva i pol desetljeća jer ovdje se ipak čovjek osjeća najbolje, najopuštenije, diše punim plućima, nema stresa kao na Zapadu. Sada mi je žao što se i prije nisam vratio - kaže nam Franjo. Pisanje pjesama je njegov život. Inspiracija Franji dolazi iz nutrine kao životna potreba. Ljubav ga vodi u pjesničkom izričaju. Svoju je ljubav, životnu suputnicu, pronašao u Italiji, a ljubav prema rodnom kraju vratila ga je prije nešto više od dvije godine Donjem Svilaju, gdje je, kaže nam, sa suprugom i troje djece najsretniji na svijetu.

- Napisao sam već oko 50 manjih knjiga, zbirki pjesama koje najčešće predstavljam na književnim susretima, društvenim mrežama, ali i u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu - kaže Matanović. Napulj i Sicilija Matanovićeva su pjesnička domovina, gdje je primio brojne nagrade. - Naravno da se od poezije ne živi, ali ja živim za poeziju jer to dolazi iz moje nutrine i duhovne potrebe. Ideja vodilja za pjesnički izraz uvijek je ljubav, a ona ima raznih oblika - ističe pjesnik.

Petrarkin "Kanconijer"

- Zbirka Matanovićevih pjesama svojim elementima podsjeća na Petrarkine stihove Kanconijera - kazala je moderatorica skupa prof. Katarina Marošević, a promotor knjige novinar Miro Sirovina biranim je riječima govorio o autoru. - Pjesništvo je dio umjetnosti koji se temelji na pojačanom djelovanju na osjećaje i maštu, obično se misli na nešto lijepo i uzneseno, a upravo takvi osjećaji preplave kada se čitaju Franjini stihovi - kazao je Sirovina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?