kiseljak

Nakić: Hrvati prvi stvorili temelje vojnih postrojbi

19.01.2019.
u 13:25

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije u vojarni Mate Lučića Maturice u Kiseljaku jučer je 25 godina od utemeljenja obilježila 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi. Svečanost je okupila mnoštvo gostiju iz cijele BiH, ali i brojne Jastrebove, bivše pripadnike postrojbe koji danas žive i rade izvan BiH.

Svečana akademija

Ma gdje danas bili, obljetnicu im je čestitao bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade OS BiH, podsjećajući da su Jastrebovi bili jedan od jamaca opstojnosti Hrvata čiji doprinos obrani BiH ne smije biti zaboravljen. Na svečanoj akademiji okupljene je posebno emotivno pozdravio general Ilija Nakić pozivajući bivše pripadnike brigade da uzdignuta čela izdrže izazove današnjeg vremena jer, naglasio je, hrvatski narod i u ovakvoj BiH zaslužuje svoj prostor, jednakopravnost i konstitutivnost. Jastrebovi su, istaknuo je, utemeljeni u najtežem trenutku kad je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine. - Hrvatski narod je u tom vremenu najveće agresije smogao snage i prvi stvorio temelje profesionalnim postrojbama, što se kasnije pokazalo ispravnim - kazao je Nakić i spomenuo samo neke od bojišnica gdje su pripadnici ove brigade sudjelovali u oslobađanju - od Usore, Stoca, Kupresa do sjeverozapadne Bosne. “Posebno se ponosimo s onih 3200 poginulih pripadnika, stotine ranjenih i skoro 200.000 protjeranih žitelja središnje Bosne. Sve postrojbe Zbornog područja Vitez dale su svoj doprinos deblokadi Bihaća zajedno s ostalim hrvatskim snagama. Kao znak zahvalnosti danas, hrvatskom narodu u njegovo ime drugi biraju njegove političke predstavnike - kazao je Nakić te još jednom pozvao na razumijevanje i prestanak ponižavanja hrvatskog naroda koji je, kako je kazao, dao puni doprinos obrani i stvaranju BiH. Pukovnik Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BiH, također je istaknuo da bez doprinosa HVO-a ne bi bilo mira na ovim prostorima. - Zato smo tu danas da čuvamo identitet ove vojske, pogotovo ovdje u središnjoj Bosni gdje su Hrvati opstali i ostali na svojim ognjištima - kazao je pukovnik Pažin.

Brojni uzvanici

- I brojnost ljudstva i tehnika bili su na strani agresora, a hrvatski narod u to doba bez diplomacije, gospodarstva i vojne organiziranosti, a posebno ovdje u središnjoj Bosni, uspio se obraniti, a njegove postrojbe ispuniti najsloženije oblike vojnog djelovanja - istaknuo je Pažin. Nazočili su i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, vojni biskup mons. Tomo Vukšić, zamjenik načelnika zajedničkog stožera OS BiH i general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, zapovjednik 4. pješačke brigade OS BiH brigadir Zdravko Rezo...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije