Istraživanja

Najviše pušača u RS u životnoj dobi između 45. i 54. godine

cigara
01.06.2016.
u 08:00

Po podacima istraživanja koje je prošle godine proveo Institut za javno zdravstvo RS-a u Banjoj Luci, Doboju i Trebinju, učestalost pušenja u populaciji stanovništva od 15 do 65 godina je 24,6%. Utvrđeno je i da učestalost pušenja raste s godinama života, tako da najmanje puše ispitanici uzrasta od 15. do 18. (5,8%), a najviše oni od 45. do 54. godine (42,5%).

Viši stručni suradnik u Resoru za javno zdravstvo, međunarodne odnose i EU integracije Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić ističe da je u RS-u, u prosjeku dužina pušačkog staža svakodnevnih pušača 12,7 godina, a više od polovine puši 20 i više cigareta dnevno.Jedna petina svakodnevnih pušača ima želju prestati s pušenjem u idućih 6 mjeseci.

Pušenje je u RS-u rasprostranjeno i među populacijom mladih od 13 do 15 godina. Podaci Globalnog istraživanja pušenja kod mladih, koje je u RS-u provedeno 2013., pokazali su da 7,9% mladih svakodnevno puši, dok je 33,7% dječaka i 28% djevojčica probalo pušiti duhan ili neki drugi duhanski proizvod.

Zabranu pušenja u zatvorenim javnim mjestima podržava 82% stanovništva od 15 do 65 godina i 83,2% mladih od 13 do 15 godina, što se vezuje za promjenu svijesti javnosti o pušenju, odnosno neprihvaćanje pušenja kao društveno poželjnog ponašanja. U 2014. najčešći uzrok umiranja u RS-u bile su bolesti krvotoka, maligne i bolesti dišnih putova, za koje se zna da su povezane s pušenjem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije