proračun kupresa 3 milijuna

Najviše novca, 220 tisuća KM, za gradnju sportske dvorane

20.03.2020.
u 08:45

Proračun općine Kurpes za ovu godinu veći je u odnosu na prošlu i iznosi 3,046.560 KM, rečeno je to na javnoj raspravi o nacrtu proračuna koja je održana u Općinskoj vijećnici u Kupresu.

- Završetkom rasprave nismo imali većih odstupanja od nacrta. Ove godine predvidjeli smo 600.000 maraka u kapitalna ulaganja, uglavnom u izgradnju infrastrukture, s time da se nastavljaju i daljnja ulaganja u sportsku dvoranu - kazao je za Večernji list BiH v. d. načelnika općine Kupres Zdravko Mioč te dodao kako će ta sredstva za kapitalna ulaganja biti osigurana sa županijske i federalne te vlasti Republike Hrvatske.

Telefonska sjednica

Ovih dana razmatram mogućnost da sazovem telefonsku sjednicu Vijeća i usvojimo prijedlog proračuna i počnemo normalno funkcionirati.

Najviše novca planiramo utrošiti u asfaltiranje lokalnih cesta i nastaviti ulagati u sportsku dvoranu. Kada je riječ o završetku dvorane, tu nam je ostalo još puno posla i mislimo da se njezin završetak ovakvim tempom neće moći privesti kraju još nekoliko godina. S ovakvim pojedinačnim ulaganjima od 100 do 200 tisuća godišnje mislim da je to dugo razdoblje i velika investicija za općinu Kupres koja iz svojih sredstava može vrlo malo novca izdvajati kada je riječ planiranje završetka dvorane. A, inače, dobar dio sredstava, nažalost, troši se i na funkcioniranje same Općine kao institucije, a to je za plaće, materijalne troškove...

Oko 70 posto novca ide na sve te izdatke od proračuna bez kapitalnih prihoda dok nam oko 40 posto ostaje za ostala ulaganja općine - održavanje infrastrukture uslijed snježnih oborina, koja je, inače, kod nas ogromna stavka, tu je i struja te sve ostaloga što moramo pratiti kada je u pitanju financiranje - kazao nam je Mioč istaknuvši jedan vrlo važan projekt za općinu na čijem je čelu.

- Planiramo ići u sanaciju javne rasvjete, a za taj projekt trebali bismo se prijaviti preko Fonda za zaštitu okoliša. Riječ je o LED rasvjeti, odnosno jeftinijem obliku gradske rasvjete koja je, prije svega, bolja za okoliš. Nadam se da ćemo ove godine barem dio grada pokriti LED rasvjetom. Uz to, također, nadam se i da ćemo što prije početi funkcionirati kako treba. Bez obzira na to što trenutačno nemamo predsjedatelja Općinskog vijeća, imamo zamjenika koji će do izbora predsjedatelja obnašati dužnost predsjednika, ima takve ovlasti. Život ide dalje, moramo raditi i ne smijemo biti zatočenici određenih osoba bez obzira kako se oni zvali i na kojim dužnostima se nalazili - kazao je v. d. načelnika Kupresa Zdravko Mioč.

Planirani rashodi

Podsjetimo, prema nacrtu proračuna općine Kupres, porezni prihodi planirani su u iznosu od 1,16 milijuna maraka, neporezni u iznosu od 1,27 milijuna maraka dok će tekuće potpore iznositi 611.000 tisuća maraka. Od planiranih rashoda, za tekuće izdatke namijenjeno je 2,48 milijuna maraka, a za kapitalne 475.000 maraka, od čega je najveći dio, odnosno 220.000 maraka, planiran za dovršetak sportske dvorane u ovoj općini Hercegbosanske županije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?