Najlošiji u Europi

Najviše nezaposlenih u regiji ima BiH

Zagreb, 070111. Hrvatski zavod za zaposljavanje. Prizor iz vana dok nezaposleni pregledavaju oglase. Foto: Darko Tomas / CROPIX
09.12.2015.
u 07:00

Najnižu stopu nezaposlenosti u EU ima Njemačka s 4,8%, a najveću Grčka s 24,8%, dok je prosjek nezaposlenosti u EU 9,6%

BiH s 31,7 posto ima najveći, a Slovenija s 8,6 posto najmanji postotak nezaposlenih na prostoru bivše Jugoslavije, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA). Po iznimno visokom postotku nezaposlenih, odmah iza BiH nalazi se Makedonija s 26,8 posto, a potom slijedi Crna Gora gdje je prema posljednjim statističkim podacima nezaposlenost 17,7 posto.

Aktualni podaci govore da je nezaposlenost u Srbiji 16,8, a u Hrvatskoj 15,5 posto. No, u Hrvatskoj se na razini 2015. kao stopa registrirane nezaposlenosti navodi 17,2 posto. Iako je u BiH registriran simboličan napredak, odnosno smanjenje broja nezaposlenih od 1183 osobe, prema izvješću u drugom u odnosu na prvo tromjesečje ove godine broj osoba koje traže posao je i dalje iznimno visok i iznosi 539.703.

Istovremeno, statistički podaci Makedonije pokazuju da u drugom tromjesečju ove godine broj nezaposlenih osoba iznosi 256.596. Taj se broj u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, penje na 48.600 i povećan je za 3,8 posto u odnosu na ranije razdoblje.

Naime, iako je u Crnoj Gori došlo do povećanja broja zaposlenih osoba od 7,2 posto, taj rezultat nije toliko vidljiv upravo iz razloga rasta i broja nezaposlenih. Anadolu Agency je došao do podatka kako najnižu stopu nezaposlenosti u EU ima Njemačka s 4,8 posto, a najveću Grčka s 24,8 posto, dok prosjek nezaposlenosti u EU iznosi 9,6 posto. Time se Slovenija kao članica EU nalazi ispod, a Hrvatska iznad europskog prosjeka po stopi nezaposlenih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?