ANALIZA

Najviše kamate u regiji na stambene kredite su u BiH

krediti
Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2014.
u 10:07

Kamatne stope na depozite stanovništva u euro valuti s dospijećem do jedne godine nisu imale znatne razlike

Premda je usporedba kamatnih stopa u različitim ekonomijama iznimno komplicirana, analiza koja je urađena u Centralnoj banci BiH pokazuje da su kamatne stope na stambene kredite u BiH najveće u regiji.

Stambeni krediti

Tako su kamate na kratkoročne stambene kredite stanovništvu iznosile 5,4 posto u Makedoniji, iste su i u Hrvatskoj, u Srbiji su bile 5,5 posto, dok su u BiH iznosile 6,2 posto. Veće razlike su zabilježene kod dugoročnih stambenih kredita, počevši od 5,2 posto u Hrvatskoj, Srbiji 5,5, Makedoniji 5,7 do 8,1 posto u BiH.

Kamatne stope na ostale kredite stanovništvu bilježe veća odstupanja unutar regije. Tako su kamate na kratkoročne kredite u Hrvatskoj 6,6 posto, BiH 8,5 posto, Srbiji 11,8 posto, dok Makedonija ne objavljuje posebno pokazatelje stopa za kredite po namjenama. Kamatne stope na dugoročne kredite su sljedeće: BiH 8 posto, Hrvatska 8,1 posto i Srbija 12,5 posto.

Razina kamatnih stopa na kredite u domaćoj valuti s valutnom klauzulom za euro, koji su plasirani nefinancijskim poduzećima, je dosta ujednačena u regiji. Tako su kamatne stope na kratkoročne kredite poduzećima iznosile u BiH 6,5 posto, Hrvatskoj 6,9, Makedoniji 7,1 i Srbiji 7,3 posto. Slično je i s kamatama na dugoročne kredite, ali na malo višoj razini, pa su tako zabilježene stope u BiH 7,5 posto, Makedoniji 7,5, Hrvatskoj 6,1 i Srbiji 8,3 posto.

Na drugoj strani, kamatne stope na depozite nefinancijskih poduzeća na depozite do jedne godine kretale su se u relativno uskom rasponu od 1,7 posto u Srbiji, 1,9 posto u Makedoniji do 2,1 posto u BiH i 2,3 posto u Hrvatskoj. Znatno veće oscilacije su također i kod prosječnih stopa na oročene depozite nefinancijskih poduzeća više od jedne godine, kod kojih su stope u Srbiji (0,8 posto), u Makedoniji (2,8 posto), BiH (3,08 posto) i Hrvatskoj (3,2 posto).

Štednja pučanstva

Kamatne stope na depozite stanovništva u eurima s dospijećem do jedne godine nisu imale znatne razlike među zemljama u regiji jer su u Makedoniji bile 1,7 posto, Srbiji i BiH 1,8 posto, a samo su u Hrvatskoj bile nešto više, 2,2 posto.

Kod depozita s oročenjem duljim od godine kamate su općenito na višoj razini jer banke “cijene” dugoročnije depozite s obzirom na to da ih mogu lakše plasirati. Najniže stope su bile u Srbiji od 2,5 posto, zatim nešto više u Makedoniji i Hrvatskoj po 2,8 posto, dok su u BiH najviše i iznose 3,2 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije