Turistička zajednica HNŽ

Najviše boravišnih naknada naplaćeno u Čitluku

09.04.2019.
u 19:00

Turistička zajednica HNŽ-a u prošloj godini ostvarila je prihod od 1,75 milijuna maraka i gotovo cjelokupan iznos prikupljen je od članarine i boravišnih pristojbi. Uvidom u strukturu prihoda vidljivo je blago povećanje ostvarenih prihoda po osnovi članarina i prihoda po osnovi uplaćenih boravišnih pristojbi u odnosu na ostvarene u istom razdoblju 2017. godine za četiri posto, piše Večernji list BiH. 

Kako se troši novac

Prihodi po osnovi uplaćene boravišne pristojbe iznosili su 739.167 maraka. U odnosu na planirane, ostvareno je povećanje od 14 posto. Tek kada se vidi koliko je sredstava prikupljeno po općinama, jasno se može zaključiti zašto je potrebno promijeniti zakon i oformiti lokalne turističke zajednice. Tako su u općini Čitluk prikupljene 343.183 marke boravišnih pristojbi, odnosno 46,43 posto od ukupnog iznosa u županiji. Na drugom mjestu je Neum s prikupljenih 211.466 maraka boravišnih pristojbi, a tek na trećem Mostar sa 164.469 maraka prikupljenih po istoj osnovi, odnosno 22,25 posto od ukupnoga iznosa naplaćenih boravišnih pristojbi u HN županiji. Podaci za Konjic, Prozor-Ramu i Čapljinu su zanemarivi, a zanimljivo je kako Jablanice uopće nema na popisu. S druge strane, prihodi po osnovi naplaćene članarine najveći su u Mostaru i iznosili su lani gotovo 800.000 maraka ili 80 posto od cjelokupnog iznosa članarina u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Tablica troškova ove institucije kaže kako su najveći troškovi plaće zaposlenika na koje je potrošena 609.291 marka te stavka ostali troškovi koja iznosi 661.433 marke.

- Pod stavkom 7., ostali rashodi knjiženi su promotivni troškovi i troškovi programskih aktivnosti u ukupnom iznosu od 586.694 KM i ostali rashodi u iznosu od 56.112 KM. Najveći dio tih troškova odnosi se na sufinanciranje različitih turističkih manifestacija koje je odobrilo Turističko vijeće TZ-a (u iznosu od 191.000 KM), odluka direktora TZ-a (u iznosu od 91.150 KM), troškovi postavljanja nove turističke signalizacije u iznosu od 72.375 maraka, troškovi provedbe projekta RiTour od 102.174 KM - navodi se u izvješću. Putni troškovi u zemlji iznosili su 16.633 marke, putni troškovi u inozemstvu 67.097 maraka, a troškovi sajmova 159.004 KM, što je ukupno iznosilo 242.734 marke.

- Prisutnost na sajmovima jedan je od najvažnijih načina promocije turizma na kojima se na prikladan način i u neposrednim kontaktima sa zainteresiranim subjektima i potencijalnim turistima može prezentirati turistička ponuda naše županije.

Od Potoka do Rusije

Kao i prethodnih godina, u 2018. godini nastavljen je kontinuitet sajamskih nastupa u zemlji i inozemstvu, tako da je TZ HNŽ-a u 2018. godini sudjelovao na sljedećim sajmovima: IFT Sajam turizma (Beograd, Srbija), “Holiday World” (Prag, Češka), Travel trade, Rimini; TT WAESAW, Varšava; Ferien-Messe Wien 2018., Beč; FITUR, Madrid; slovakia Tour, Bratislava; MITT Moscow 2018., Moskva; Međunarodni sajam turizma Kragujevac; Sajam gospodarstva MOSTAR (Mostar), Dani trešnje (Potoci, Mostar), ZEPS (Zenica), EKO BIS (Bihać), Međunarodni sajam turizma “LIST” 2018. Lukavac, Međunarodni sajam šljive Gradačac; “Dani jabuke” Goražde i “Dani maline” Novi Travnik - navedeno je u izvješću. Što je županija dobila od odlazaka na ove sajmove, nije istaknuto. Vlasti HNŽ-a najavile su kako će uskoro krenuti u proces uspostave lokalnih turističkih zajednica, tako da će doći do velikih promjena kada je u pitanju raspodjela sredstava po ovoj osnovi. Najveći dio novca ostat će u lokalnim sredinama, tako da će uloga Turističke zajednice HNŽ-a biti znatno drugačija nego je to sada slučaj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?