Zajednička izjava

Najveću korist od neprijateljstva Saudijske Arabije i Irana imaju ekstremisti

predsjednistvo bih
03.02.2016.
u 14:53

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izražava duboko žaljenje zbog pogoršanja odnosa između Kraljevine Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran, koje je kulminiralo prekidom diplomatskih odnosa. Kao dvije posebno utjecajne zemlje u bliskoistočnoj regiji, ove države ujedno imaju i posebnu odgovornost za sigurnost i blagostanje, kako vlastitih, tako i građana drugih zemalja u svom okruženju. Imajući to u vidu, držimo kako je ponovna uspostava diplomatskih odnosa i dijaloga između dviju zemalja neophodna da bi se prevenirale sve neželjene situacije, koje je mnogo teže kontrolirati u okolnostima nepostojanja diplomatske komunikacije. 

U tom kontekstu podsjećamo i na rastući problem terorizma i ekstremizma koji su prijetnja cijelom svijetu, a napose zemljama u regiji. Cijenimo kako najveću korist od neprijateljstva ovih dviju zemalja imaju upravo pobornici ekstremnih ideologija. S tim u svezi sa žaljenjem konstatiramo da aktualna sigurnosno-politička situacija otvara prostor destruktivnom djelovanju usmjerenom ka podrivanju institucija, država, međunarodnog poretka, kao i globalnih civilizacijskih odnosa i postignuća. 

Duboko vjerujemo kako obustava rivaliteta, temeljena na obostranim naporima ka ponovnoj uspostavi i jačanju povjerenja i suradnje između Rijada i Teherana, predstavlja najbolji mogući odgovor na brojne političke, ekonomske i sigurnosne izazove. Suradnja ovih dviju, za Bosnu i Hercegovinu prijateljskih zemalja, u borbi protiv zajedničkih izazova je temeljni preduvjet izgradnje stabilnog okruženja. Zahlađenje odnosa i eventualna eskalacija tenzija nesumnjivo štete interesima obje zemlje i umanjuju perspektive ukupne stabilizacije prilika u 
regiji. 

Izražavamo iskrenu nadu da će se politika sukoba i izolacionizma povući pred razumnom politikom suradnje i izgradnje dobrosusjedskih odnosa, koja nesumnjivo vodi ka miru, stabilnosti i općoj dobrobiti", stoji u zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH u povodu pogoršanja i prekida diplomatskih odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije