Krumpirijada

Najveći izloženi krumpir teži 1,8 kg

25.10.2016.
u 07:00

U Glamoču je održana 9. krumpirijada, poljoprivredno-turistička manifestacija na kojoj se, uz “njegovo veličanstvo” krumpir, izlaže i drugo povrće, žitarice i proizvodi iz kućne radinosti. A kako Glamočaci i sami priznaju da su pomalo specifični, tako su i ovu, devetu po redu krumpirijadu proglasili jubilarnom, kazao nam je uz osmijeh općinski načelnik Radovan Marković te dodao: “Broj devet je onako pomalo mitološki u sva tri naša naroda. U bajkama je ‘preko 9 gora’, u basnama je ‘9 pijetlova’, u drugima je ‘9 braće’ itd., pa, evo, neka deveta krumpirijada bude jubilarna.”, piše Večernji list BiH.

Razmjena iskustava

Premda nije bilo naklonjeno za vađenje plodova iz zemlje, vrijeme se ipak potrudilo da manifestacija prođe bez kiše. Savjeti, izložba, razmjena iskustava, sve na jednom mjestu, u Glamoču u kojemu krumpir uspijeva najbolje u Europi. Stoga i općinski načelnik ističe kako ne treba mnogo pameti:

“Ono što je od Boga dano i što najbolje uspijeva daje ljudima mogućnost to proizvoditi, u tome naći izvor svoga financiranja i ne znam zašto tražiti nešto novo. To novo i nešto drugo traže oni koji bježe od rada.” S ovim Markovićevim riječima zasigurno bi se složio Ilija Radoja, inače djelatnik u Šumariji, ali vrijedan čovjek koji se na sajmu, osim s krumpirom, okitio i sa svoje dvoje djece. Sudjeluje od samih početaka, dva puta je odnosio prvo mjesto za najteži krumpir, a kako je rasla krumpirijada, tako se i on razvijao, kaže Ilija te dodaje:

“Počeli smo s nekih 3,5 duluma, da bismo danas došli do otprilike 17 do 20 duluma površine zasađene krumpirom, pšenice nekih 50-60 duluma, ječma isto tako.”

Krumpir je kultura, a poljoprivredna djelatnost ono što većini ovdašnjeg stanovništva pruža osnovne uvjete za život. Uz krumpir, na sajmu su se našle i druge kulture. Na lijepo uređenom štandu Merima Zeljković (prošle godine osvojila nagradu za najbolje uređeni štand) izložila je obilje plodova iz svoga vrta. Posebno je ponosna na tikve. Prošle godine imala je tikvu od 39 kg, a ove godine, druge sorte, od 15 kilograma.

Bijeli krumpir

Za razliku od prethodnih godina, uz poznati crveni desire, za titulu “najtežeg” natjecao se i bijeli koji je ove godine bio bolji. Osvojio je tri prva mjesta, a najveći izloženi primjerak težio je 1800 grama, dovoljno za cijeli obiteljski ručak.

Uz krumpir, birala se i najukusnija pita, a da se od tog gomolja prave ukusne slastice, pa i torta, pokazali su glamočki srednjoškolci. Njihova profesorica Darija Zečević Paštar otkrila nam je recept:

“Potreban je jedan kg krumpira. To se skuha, malo se umuti, onda se dodaju orasi, malo čokolade, malo ruma da bude primamljivije, i to je to. Svega toga imamo u kući i dobijemo brzu slasticu.”

I ukusnu, u što smo se i sami uvjerili. Ponudu na glamočkoj poljoprivredno-turističkoj manifestaciji svojim proizvodima od drijenka potpomogli su Drvarčani, a točku na “i” stavili su lokalni guslar i KUD-ovi iz Glamoča i Drvara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije